Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Σεμινάριο από κούστα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το πως προωθούνται τα έργα μαϊμού, οι μίζες και πως γίνετε η απόκρυψη του τελικού στόχου

Σεμινάριο για ακόμη μια φορά παρέδωσε το στέλεχος της ΛΑΕ και πρώην Συριζαίος, κούστας, στους εθνοπατέρες της περιοχής μας, για τον τρόπο που πρέπει να ακολουθούν ώστε να έχουν το μέγιστο προσωπικό οικονομικό όφελος, αλλά και το πως να αποπροσανατολίσουν τον κάθε καβαλημένο εξουσιαστή, για το τελικό σκοπό των λεγομένων τους.

Καταρχάς έχουμε ως αφετηρία ένα πραγματικό πρόβλημα, στη προκειμένη περίπτωση την διάβρωση της λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας από τη θάλασσα και τη συγκράτηση φερτών υλικών από τα φράγματα.

Δεύτερον, καταγγέλλουμε τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα ως ανεπαρκή  και αναποτελεσματικά. 

Τρίτον ζητάμε να αναλογιστούν οι λιγούρηδες της εξουσίας, τις ευθύνες που θα έχουν στο μέλλον αν δεν πάρουν μέτρα.

Και τέλος η απόκρυψη.

Ποιος έχει έτοιμες μελέτες για αυτό το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο;
 Μα ο κουμπάρος του κούστα, ο δημητρίου βέβαια.

Τι διαφορετικό λέει αυτή η μελέτη από τις προηγούμενες που απέτυχαν;
 Καμία διαφορά.
 Έχει όμως γραφειοκρατική ωριμότητα και κάποιος πρέπει να την σπρώξει για να πέσει το χρήμα.

Ποιος είναι ο αθέατος τελικός σκοπός ;

Μα οι οικοδομικές άδειες εντός της λιμνοθάλασσας φυσικά, που προώθησε ο κουμπάρος του, ο δημητρίου, όταν ήταν δημόσιος υπάλληλος, όπου εκτός αυτών, προωθούσε και τις μελέτες του σημερινού (παντοτινού) αφεντικού του και πρώην προέδρου του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας, αναγνώπουλου.
 Σήμερα βέβαια ο δημητρίου, προωθεί τα ιδιωτικά επενδυτικά του σχέδια στον οικοτουρισμό και καθότι θα χρειαστούν κέντρα υποδοχής, πλωτές κατασκευές κλπ πρέπει να υπάρχει οικοδομική άδεια μέσα στο νερό της λιμνοθάλασσας.

 Πέραν τούτου, κάθε επενδυτικό σχέδιο του ΕΣΠΑ απαιτεί 10 χρόνια ενοικιαστήριο και οικοδομική άδεια ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Έτσι λοιπόν επιστρατεύτηκε το άλλο λαμόγιο της παρέας, η κουμπάρα του δημητρίου και του κούστα, η βολευτίνα του Σύριζα τριανταφύλλου, ώστε να προωθήσει το νόμο που διώχνει τους ψαράδες από τη λιμνοθάλασσα, κατοχυρώνει όλη την έκτασή της σε 15 άτομα, της αρεσκείας δημητρίου, ώστε να μην έχουμε μοίρασμα της πίτας των επιδοτήσεων και να εκδίδει δια νόμου οικοδομικές άδειες εντός της λιμνοθάλασσας.

Στο κόλπο βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει και ο καραπάνος, μιας και του ανήκουν διοικητικά, τα ιχθυτροφεία της Κλείσοβας.

Σε αυτόν λοιπόν, η τριανταφύλλου του Σύριζα, έδωσε δια νόμου την ευχέρεια να διορίζει συνεταιρισμούς της αρεσκείας του χωρίς δημοπρασία και να κονομάει στην αφάνεια, τα χρήματα που πλήρωνε ο συνεταιρισμός μέχρι σήμερα στο δήμο.

Ποιος  θα μπορούσε άλλωστε, να αρνηθεί ένα τέτοιο λάδωμα στον ευεργέτη του;
 Και ποιος θα ήταν τόσο αχάριστος ώστε να αρνηθεί την στήριξη του ευεργέτη του, στις δημοτικές εκλογές;


Αυτά για την ώρα, οι εξελίξεις όμως ίσως προλάβουν τα λαμόγια των υποτιθέμενων πολιτικών εχθρών της ΛΑΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Απολαύστε τις οικολογικές ανησυχίες του οικολόγου αριστερού της ΛΑΕ κούστα 


Γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με το Περιβάλλον, πόσο προσεκτική οφείλει να είναι η ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να υπερασπίζεται και να ανατροφοδοτεί ευαίσθητα και ισόρροπα την αειφορία οικοσυστημάτων. Όταν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο Περιβάλλον είναι σημαντικές, αλλοιώνουν την δομή και λειτουργία του κάθε οικοτόπου με αποτέλεσμα την καταστροφική υποβάθμισή του η οποία ή δεν έχει προβλεφθεί ή υποεκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της.
Το φαινόμενο της διαμόρφωσης και ύπαρξης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού είναι το υδρογεωλογικό αποτέλεσμα προσχώσεων από τα φερτά υλικά των ποταμών Αχελώου και Ευήνου και μικρότερων ρεμάτων σε βάθος εκατοντάδων ετών... Η ανθρώπινη παρέμβαση συγκράτησης τεράστιων ποσοτήτων νερών αλλά και σημαντικής ύλης (φερτά) με την κατασκευή των φραγμάτων του Αχελώου αλλά και του Ευήνου μειώνει και αποδυναμώνει την δυναμική εναπόθεσης (κυματισμού τοποθέτησης)των φερτών υλικών που είναι λιγοστά αφού συγκρατούνται απ΄τα φράγματα. Είναι φανερό, το πρόβλημα γιγαντώνεται όσο δεν τροφοδοτείται το σύστημα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα φυσικά όρια λιμνοθάλασσας - πελάγους, να έχουμε διάβρωση των λουρονησίδων.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η επερώτηση που κατέθεσα που θα συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο όπου επισημαίνεται ότι οι καταστρεφόμενες λουρονησίδες ανήκουν στις περιοχές απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου και ως εκ τούτου η διάβρωσή τους πέραν της καταστροφής σημαντικών επί μέρους οικοτόπων και άλλων επιπτώσεων, αποτελεί ευθεία απειλή στο εξαιρετικής σημασίας οικοσύστημα.
Κώστας Κούστας
Eκπαιδευτικός
Περιφερειακός σύμβουλος με την «Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας»

Ακολουθεί αναλυτικά η επερώτηση:                
Στο σύνολο του μετώπου της λιμνοθάλασσας εδώ και δεκαετίες έχει διαπιστωθεί η διάβρωση των λουρονησίδων που την οριοθετούν από την παράκτια θαλάσσια ζώνη. Την δεκαετία του ’90 εκτελέστηκε στηριγμένο σε μελέτη του ΕΜΠ έργο ενίσχυσης των λουρονησίδων του δυτικού τμήματος της λιμνοθάλασσας αλλά παρόλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζει να εμφανίζεται με μεγάλη ένταση ιδιαίτερα στην λιμνοθάλασσα Παλαιοποτάμου ως σημαντικότατο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής. Στο σημείο αυτό εμφανίζονται για πρώτη φορά τόσο ορατές οι επιπτώσεις στην διατήρηση του δυτικού τμήματος της λιμνοθάλασσας από την συγκράτηση των φερτών υλικών στα φράγματα του Αχελώου. Εδώ και δέκα χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η διάβρωση των αμμονησίδων έχει πάρει δραματικές διαστάσεις σε όλη την ακτή από τις εκβολές του Αχελώου έως τις εκβολές του Ευήνου. Παρά το γεγονός ότι έχει επισημανθεί από την εποχή εκείνη τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας, όσο και από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας , κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων δεν έχει προχωρήσει από την Περιφέρεια. Επισημαίνεται ότι οι καταστρεφόμενες λουρονησίδες ανήκουν στις περιοχές απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου και ως εκ τούτου η διάβρωσή τους πέραν των άλλων επιπτώσεων αποτελεί ευθεία απειλή στο εξαιρετικής σημασίας οικοσύστημα ενώ η αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων από την Περιφέρεια εκθέτει την χώρα.
Ερωτάται η Περιφέρεια
Ποιες μελέτες για τον σχεδιασμό των αναγκαίων έργων σωτηρίας των αμμονησίδων του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου των τεχνικών έργων.
Ο ερωτών περιφερειακός σύμβουλος για την «Αντίσταση πολιτών δυτικής Ελλάδας», Κούστας Κων/νος
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Γαβριηλίδης Κων/νος
Κατσακούλης Ευάγγελος
Κολοβός Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: