Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Απαγορευμένη Ιστορία: Το γράμμα του ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στον επικεφαλής της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα (φωτό)

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το παρασκήνιο από το ταραγμένο 1959 και η επικοινωνία που είχε ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, μέσω επιστολών, με τον επικεφαλής της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα ή «Διγενή»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος το 1959, ο Κάστρο είχε αποστείλει επιστολή εκφράζοντας το θαυμασμό του για τον αγώνα των Κυπρίων.

Συγκεκριμένα, ο Φάνος Κωνσταντινίδης, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη για το Έθνος, αναφερόμενος στον Γ. Γρίβα και στα όσα είχε κάνει μέχρι τότε, λέει πως είναι ο άνθρωπος που «συνεκίνησε τις ψυχές όλων των όπου γης επαναστατών πολλούς από τους οποίους ο στρατηγός πήρε αμέτρητες συγχαρητήριες επιστολές , ακόμη και από τον πολύ αρχηγό των Κουβανέζων επαναστατών, Φιντέλ Κάστρο. που του έγραψε προχθές τα εξής: ...«Συνταγματάρχα ο αγώνας σου με έχει γοητεύσει και μαζί χρησιμεύσει ως παράδειγμα και για την ελευθερία της δικής μου πατρίδας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι να βασιλεύσει επιτέλους στον κόσμο Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».»

Αργότερα το 1974, όταν ο Γ. Γρίβας απεβίωσε, ο Φιντέλ Κάστρο είχε στείλει επιστολή στην σύζυγο του, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου, στην οποία ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της κουβανικής επανάστασης έγραφε «εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το δημοσίευμα του 1959 ανήρτησε στο twitter ο δημοσιογράφος του Πολίτη Κύπρου, Γιάννης Ιωάννου.

To δημοσίευμα της εφημερίδας:





http://www.pronews.gr/istoria/640612_apagoreymeni-istoria-gramma-toy-igeti-fintel-kastro-ston-epikefalis-tis-eoka-georgio

Δεν υπάρχουν σχόλια: