Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο πραγματικός λόγος της «αποπομπής» του Πακιστάν από ΗΠΑ: Δεν επέτρεψαν την είσοδο ενόπλων στο Ιράν

Ο πραγματικός λόγος που οι ΗΠΑ έκοψαν την χρηματοδότηση στο Πακιστάν δεν άργησε να αποκαλυφθεί καθώς πληροφορίες από πηγές της περιοχής αναφέρουν ότι το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε να επιτρέψει την αποστολή ενόπλων τζιχαντιστών από την περιοχή του πακιστανικού Balochistan στο Ιράν για να βοηθήσουν τις «αυθόρμητες» εξεγέρσεις προς ανατροπή του ιρανικού πολιτικού συστήματος.

Μια πρακτική την οποία ΗΠΑ ακολουθούσαν τακτικά στο παρελθόν όπως είχε αποκαλύψει και το foreignpolicy.

Πρόκειται για το τρομοκρατικό γκρουπ Jundallah οι οποίοι στο παρελθόν εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από Αμερικανούς πράκτορες επί προεδρίας Τ.Μπους του νεώτερου στα έτη 2007 και 2008.

Από τότε η CIA υποστήριζε κεκακλυμμένες επιχειρήσεις μέσω του δικτύου της Jundallah η οποία σύμφωνα με αμερικανικές αναφορές έχει δολοφονήσει Ιρανούς αξιωματούχους, γυναίκες και παιδιά.

Το Πακιστάν δεν ήθελε να εμπλακεί στα εσωτερικά του ισχυρού γείτονά του και ... «σφράγισε» τα σύνορα από την αρχή της ιρανικής αναταραχής.

Το Balochistan είναι μια περιοχή η οποία εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την ανεξαρτησία του από την κεντρική κυβέρνηση και η American Friends of Balochistan (AFB) Executive Committee καλωσόρισε την απόφαση του Donald Trump για διακοπή κάθε οικονομικής βοήθειας προς το Ισλαμαμπάντ

Από την αρχή φαινόταν η αμερικανική κίνηση ότι δεν είχε εμφανή γεωπολιτική λογική αφού το Πακιστάν αποτελούσε την μόνη αμερικανική «νησίδα» στην περιοχή όπου και το Ιράν αλλά και η Ινδία (στην πράξη) είναι σαφώς εθχρικές προς την Ουάσιγκτον χώρες.

Ο Trump όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews ξεκίνησε το 2018 με ένα οργισμένο tweet το οποίο εγκαλούσε το Πακιστάν ότι αποτελεί φωλιά τρομοκρατών και το καταδίκαζε για «ψέματα και απάτη»

Η AFB executive committee, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν οι κορυφάιοι χορηγοί του Πακιστάν επιπλέον και των χρημάτων που δόθηκαν με την προσδοκία ότι θα συνεργάζονταν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

«Παρόλα αυτά για πολλά χρόνια, εν ενεργεία αξιωματικοί των αμερικανικών ΕΔ επανειλημμένα μίλησαν για πακιστανική κοροϊδία στο Αφγανιστάν που κόστισε στις ΗΠΑ ζωές, χρήμα και στρατηγική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου. Το Πακιστάν επίσης παραμένει κέντρο εκπαίδευσης για την τρομοκρατία»

«Καμίας χώρας η δημοκρατία και η ευημερία δεν υπέφεραν περισσότερο από την ανάμειξη του Πακιστάν όσο το Αφγανιστάν από την επιχορηγούμενη πακιστανική τρομοκρατία. Οι αμερικανικές προσπάθειες να ξαναχτίσουν την χώρα σαμποταριζόντουσαν συνεχώς. Η Ινδία είναι ένας ακόμα γνωστός στόχος»

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι το Balochistan «έχει δει πολλούς κύκλους αίματος από τότε που το Πακιστάν με την βία προσάρτησε την αυτόνομη περιοχή του Baloch επαρχία του Kalat το 1948.

«Ένα μέρος του ιστορικού Balochistan επίσης βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων στο Iran. Επιπλέον συνορεύει με το Αφγανιστάν στα βορειοδυτικά. Η AFB παρακολουθεί την κατάσταση στο Balochistan από κοντά και είναι σε επαφή με ακτιβιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην περιοχή»

Στο τέλος η AFB executive committee ζητάει από την πακιστανική κυέρνηση να σταματήσει να παραβιάζει την ασφάλεια των πολιτών του Baloch, την ελευθερία έκφρασής τους και να λήξει την πολιτική της οικονομικής εκμετάλλευσης και της γενοκτονικής βίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προφανώς το Πακιστάν θα «πληρώσει» την άρνησή του να εμπλακεί στα εσωτερικά του Ιράν με μέρος της επικράτειάς του

Υπενθυμίζουμε τι έγραψε ο πρόεδρος Ν.Τραμπ: "The United States has foolishly given Pakistan more than USD 33 billion dollars in aid over the last 15 years, and they have given us nothing but lies & deceit, thinking of our leaders as fools. They give safe haven to the terrorists we hunt in Afghanistan, with little help. No more!"

Το tweet «αγαπήθηκε» από 250.000 Αμερικανούς και έγινε retweeted 83,000 φορές μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες


http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/658307_o-pragmatikos-logos-tis-apopompis-toy-pakistan-apo-ipa-den

Δεν υπάρχουν σχόλια: