Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Παράδειγμα προς αποφυγή, ο Βιολογικός του Αιτωλικού (άρθρο σε Αγρινιώτικη ιστοσελίδα)




Τουλάχιστον ας μην γίνει πρότυπό μας ο βιολογικός του Αιτωλικού


Το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, ο δήμος Αγρινίου προσπαθεί τα τελευταία πέντε χρόνια να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού είναι μέγα πρόβλημα. Του οποίου φυσικά η ρίζα είναι ότι το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε να δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, μία μέθοδο που ακόμη και οι εργοληπτικές ενώσεις έχουν επικρίνει.

Από εκεί και πέρα βέβαια οι αυτοδιοικητικοί ανάλογα με τη θέση τους θα πουν τα δικά τους…. Θέματα όμως υπάρχουν και με την υπάρχουσα λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Δημοσίως τουλάχιστον όμως δεν φαίνεται να απασχολεί ιδαίτερα το θέμα κανέναν.

 Όμως θέμα υπάρχει, γιατί τα στοιχεία που δημοσιεύονται τόσο από το Υπ. Περιβάλλοντος όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δείχνουν μεν μια ικανοποιητική εικόνα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, δείχνουν όμως και ότι η απονιτροποίηση δεν λαμβάνει χώρα σε ικανοποιητικό ποσοστό, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των τιμών του ολικού αζώτου να υπερβαίνει τα οριζόμενα από τη περιβαλλοντική αδειοδότηση όρια.

 Σημειώνεται ότι όποια επιβάρυνση προκύπτει από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ καταλήγει στον Αχελώο. Τώρα, αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ό,τι είναι μικρό πρόβλημα, είναι δικαίωμά τους, ας μην όμως γίνει πρότυπό μας και ο βιολογικός του Αιτωλικού που υπολειτουργεί γιατί τα αποτελέσματά του τα βλέπουμε στη λιμνοθάλασσα.
http://www.agrinioculture.gr/2017/05/18/toulachiston-as-min-gini-protipo-mas-o-viologikos-tou-etolikou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: