Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας - Καληνύχτα Λιμνοθάλασσα.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος  Ενέργειας κ. Νίκου Μπαλαμπάνη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, σχετικά με την επανεμφάνιση συσσώρευσης φυτοπλαγκτόν στην αβαθή λεκάνη της Νίδοβας Αιτωλικού.

Τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης θα τα δείτε παρακάτω στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε η ίδια η Περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων ισχυρίζονται ότι, για την ανάπτυξη των φυκιών στη Νίδοβα, η αιτία βρίσκετε παντού και πουθενά, επί λέξη λέει "Η άνθιση αυτή είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων" δηλαδή και  στο σύμπαν μπορούμε να ρίξουμε κάποιες ευθύνες.
Είναι το κάτι ανάλογο του Μπανιέρα που λέει, είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Λογικό είναι, μιας και ο ένας σχεδιάζει και ο άλλος εκτελεί, οπότε η συμπόρευση και η αλληλοκατανόηση μάλλον είναι επιβεβλημένη και όχι το ζητούμενο.

Στο ερώτημα πως θα λύσει η Περιφέρεια το συγκεκριμένο πρόβλημα, η απάντηση είναι καθαρότατη, Μέσω της εγκεκριμένης στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για το Μεσολόγγι-Αιτωλικό που εκπόνησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έχουν ενταχθεί τα έργα α) Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας (10.128.915,67€) (ΕΤΘΑ)*

Για τους μη καταλαβαίνοντες, τους λέμε μην ανησυχούν, τα Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας (10.128.915,67€), ξέρουν τι να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα με τα φύκια και στο κάτω-κάτω βρε αδερφέ, ακόμη και αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η προσπάθεια των 10 μυρίων ευρώ, θα δώσει άλλη πνοή στο τόπο, θα μειώσει την ανεργία, θα αυξήσει την κατανάλωση, τις τραπεζικές καταθέσεις και πλέον η εικόνα και η μπόχα των φυκιών θα φαντάζει παράδεισος χρωμάτων και  θετικών ρινικών ερεθισμάτων.

Κάτι στο τέλος ψελλίζουν για αντλιοστάσια D1, D2, D6, τα οποία όμως δεν έχουν καμιά επαφή με τη Νίδοβα, όμως τα μύρια θα πέσουν, μην ανησυχείτε.

Ευσεβής πόθος, παραμένει η απομάκρυνση της λάσπης κάτω από τις καμάρες των Γεφυριών μιας και εμπλέκεται η εφορία αρχαιοτήτων όπως μας λένε.

Που είναι εκείνοι οι καιροί, που ο δημητρίου με τον ιωσηφίδη, καθάριζαν τις καμάρες με πλωτό από 4 παλέτες και με μηχανή τούμπου τούμπου, η οποία κατέληγε σε μια προπέλα γαίτας!!!

Αυτά ήταν έργα! άφησαν εποχή, ακόμη κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο στις πιάτσες των ψαράδων και εδώ που τα λέμε, σιγά τα λεφτά που κόστισε.

Τι είναι 50.000 ευρώ μπροστά στα 10 μύρια της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, όταν μάλιστα υπεύθυνος από το δήμο για τα παιδιά τους, για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος ΟΧΕ, είναι το καραπανάκι του Αιτωλικού π. σταράμος.;;;

Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί, ΟΥΑΟΥ (δις) και ακόμη μία για επιβεβαίωση. Η επιβεβαίωση της ιαχής προτείνουμε να γίνει, αν και εφόσον μας ανακοινώσουν ότι για ενημέρωση ή κάτι σχετικό θα είναι υπεύθυνα και τα έτερα καραπανάκια του Αιτωλικού, ψυλογιάννης και μούκουλας.

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και καληνυχτίστε και εσείς με τον τρόπο σας τη Λιμνοθάλασσα που μας μεγάλωσε.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκου Μπαλαμπάνη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, σχετικά με την επανεμφάνιση συσσώρευσης φυτοπλαγκτόν στην αβαθή λεκάνη της Νίδοβας Αιτωλικού.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ώστε να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση αλλά και να αναφερθούν οι προτάσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να λυθεί οριστικά το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας  Περιβάλλοντος. κ. Μπαλαμπάνης, τόνισε «Εδώ και αρκετά χρόνια, την περίοδο της άνοιξης, παρατηρείται στην περιοχή του Αιτωλικού έντονη ανάπτυξη φυτοπλαγκτονικών οργανισμών, που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια νερού στην περιοχή της Νίδοβας. Η άνθιση αυτή είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων και στόχος μας είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος.

Μέσω της εγκεκριμένης στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για το Μεσολόγγι-Αιτωλικό που εκπόνησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έχουν ενταχθεί τα έργα α) Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας (10.128.915,67€) (ΕΤΘΑ)*

β) Αποχέτευση - Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού (10.600.000,00€) (ΕΤΘΑ)* και επιδιώκεται η άμεση χρηματοδότησή τους, γεγονός που θα δώσει λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της περιοχής»

Για την προσωρινή ανακούφιση της περιοχής αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των υδάτων, με αποσυμφόρηση των γεφυρών, από την απόφραξη που έχουν προκαλέσει βενθικοί θαλάσσιοι οργανισμοί και την απομάκρυνση των μακροφυκών που επιπλέουν. Βάσει αυτού θα προσπαθήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Εφορία Αρχαιοτήτων να παρέμβει με έργο ή αυτεπιστασία το συντομότερο δυνατό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο κ. Ιωάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος MSc, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ο κ. Γεώργιος Καραπαπάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων - Μελετών - Πολεοδομικού Σχεδιασμού και ο κ. Παναγιώτης Σταράμος, Αντιδήμαρχος Αισθητικής Αναβάθμισης, Καθαριότητας, Ποιότητας Ζωής & Ανάπτυξης από το Δήμο Μεσολογγίου, ο κ. Σπυρίδων Σταματάτος, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, ο Δρ. Ράμφος από το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, ο κ. Κων/νος Χαϊδής, Προϊστάμενος του Τμ. Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, τα στελέχη του Τμήματος Αλιείας Δρ. Α. Παρπούρα και Π. Ντζούφρα, και η Προϊσταμένη της Δνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΔΕ, κα Ελένη Σπυράκη με τα στελέχη Β. Γαλούνη και Δρ. Ε. Βαν Χαμ.



* (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: