Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Μένοντας κοντά στο νερό μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας

Έχετε νιώσει την ηρεμία όταν περπατάτε στην άμμο και βρέχονται τα πόδια σας.

Έχετε μια αίσθηση αναζωογόνησης, όταν στέκεστε κοντά σε έναν καταρράκτη. Η μαγευτική θέα της λίμνης από το παράθυρό σας, σας κόβει την ανάσα. Αυτή η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας όταν είμαστε γύρω από το νερό έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλό μας.


Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν έχουμε υδάτινο περιβάλλον; Κοιτάζοντας το νερό η υπερβολική διέγερση πάει διακοπές, και ακούτε τον ήχο των χαλαρών και υπνωτικών κυμάτων, που αντιστρέφουν το υπερφορτωμένο μυαλό. Ο διαφορετικός τρόπος που ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις σκέψεις, μας οδηγεί σε πιο ήρεμα νερά και αυξάνει την αίσθηση ευτυχίας.


Το απέραντο γαλάζιο, θάλασσας, των ποταμών, των λιμνών, και η επίδραση στην ευτυχία και την ευημερία έχει ερευνηθεί από νευρο-επιστήμονες και ψυχολόγους. Ο Wallace J. Nichols, θαλάσσιος βιολόγος, έχει δημοσιεύσει πολλούς διαφορετικούς τρόπους θετικής επιρροής του νερού, και το πώς μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία.

Το νερό φέρνει ... διαλογισμό


Όταν ακούμε τον παφλασμό των κυμάτων μας δημιουργεί όμορφες σκέψεις, και μια κατάσταση διαλογισμού. Παρατηρώντας απλά την κίνηση του νερού, ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων αλλάζει τα σχέδια κυμάτων του εγκεφάλου και μας χαλαρώνει. Συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της κατάθλιψης, του στρες, του άγχους, και προωθεί καλύτερη πνευματική διαύγεια και ξεκούραστο ύπνο.


Το νερό ενεργοποιεί την έμπνευση και τη δημιουργικότητα
Όταν είμαστε κοντά σε νερό, το μυαλό μας σβήνει τον πολυάσχολο τρόπο λειτουργίας του, και δεν επικεντρώνετε σε εκατομμύρια σκέψεις που στροβιλίζονται γύρω του. Όταν βρίσκεται σε αυτή την χαλαρή κατάσταση, είναι πιο ανοικτό στην έμπνευση και τις δημιουργικές σκέψεις. Αυτή η στροφή του δίνει ένα επιπλέον προσόν προκαλώντας εναρμόνιση με το περιβάλλον, και αναπτύσσει τη διορατικότητα και την ενδοσκόπηση.


Το νερό μας δίνει μια αίσθηση δέους
Το συναίσθημα δέους συμβάλλει σημαντικά στην ευτυχία μας, γιατί όχι μόνο μας επιτρέπει να είμαστε παρόντες στη στιγμή του τώρα, αλλά μας αναγκάζει να σκεφτούμε τη θέση μας στον κόσμο. Σου δίνει την αίσθηση σύνδεσης με κάτι πέρα από τον εαυτό μας και την απεραντοσύνη της φύσης.
Το νερό αυξάνει τα οφέλη της άσκησης


Η άσκηση είναι προφανώς ένας καλός τρόπος για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία, είτε πρόκειται για ένα αργό βάδισμα στην άμμο, ή τρέξιμο δίπλα στα κύματα. Πηγαίνοντας για μια βουτιά, ή ποδηλασία κατά μήκος μιας θαλάσσιας διαδρομής θα σας δώσει πολλά περισσότερα από μια ψυχική ώθηση ή άσκηση σε ένα γυμναστήριο. Ότι περιβάλλεται από το μπλε του ουρανού και της θάλασσας πυροδοτεί ενέργεια στον οργανισμό μας με την πρόσληψη αρνητικών ιόντων.

Τα αρνητικά ιόντα δημιουργούνται στη φύση μέσω φυσικών φαινομένων, όπως με τις βροχοπτώσεις,τις καταιγίδες, κλπ. Πολλά ανιόντα θα συναντήσουμε κοντά σε ρυάκια ποτάμια και λίμες, ενώ δίπλα στη θάλασσα φτάνουν τα 4.000 ανά κυβικό εκατοστό. Στην κορυφή ενός βουνού υπάρχουν μέχρι και 8.000, δίπλα σε έναν μεγάλο καταρράκτη μπορεί να φτάσουν και τα 50.000 ανά κυβικό εκατοστό.


Το νερό είναι μια πλούσια πηγή αρνητικών ιόντων

Τα αποτελέσματα των θετικών και αρνητικών ιόντων έχουν φυσική επίδραση στο πώς αισθανόμαστε. Τα θετικά ιόντα που εκπέμπονται από ηλεκτρικές συσκευές, όπως υπολογιστές, φούρνους μικροκυμάτων και πιστολάκι μαλλιών μας απορροφούν την φυσική μας ενέργεια, ενώ τα αρνητικά ιόντα που δημιουργούνται από τους καταρράκτες, τα θαλάσσια κύματα και τις καταιγίδες, είναι πλούσια σε αρνητικά ιόντα στην ατμόσφαιρα και επιταχύνουν την ικανότητά μας να απορροφήσουμε οξυγόνο.

Αν η περιεκτικότητα των ανιόντων μέσα σε έναν χώρο αυξηθούν έως 1500 ανιόντα ανά 1 κυβικό cm του αέρος, αισθανόμαστε αμέσως καλύτερα, λειτουργούμε και εργαζόμαστε με διπλάσια ενέργεια αυξάνοντας την παραγωγικότητα μας.


Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος πχ. σε ορεινές περιοχές, οι άνθρωποι μπορούν να μη νοσήσουν ποτέ στη ζωή τους από παθήσεις εσωτερικών οργάνων, και αυτό είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας του μεγάλου αριθμού των ανιόντων στον αέρα που αναπνέουν.


Η αίσθηση ευεξίας αυξάνεται επίσης όταν βυθίζεστε σε μια φυσική πηγή νερού, όπως στη θάλασσα ή μια λίμνη και η αναζωογόνηση είναι άμεση. Οι διαφορετικές θερμοκρασίες προσθέσετουν οφέλεια στο σώμα και το κρύο νερό, δίνει μια κατευναστική θεραπεία στα νεύρα ανανεώνει το σώμα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, ενώ τα θερμότερα νερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και της έντασης.


Έτσι, αν θέλετε να καθαρίσετε το μυαλό σας, κάντε μια βόλτα στη θάλασσα ή απλά καθίστε καθίστε κοντά σε μια πηγή. Το νερό θα καθαρίσει το μυαλό σας, και θα σας βοηθήσει να αλλάξετε την ψυχική σας κατάσταση.

http://www.el.gr/index.php/webtv/life/124-life/31963-menontas-konta-sto-nero-mporei-na-allaxei-ton-egkefalo-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια: