Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Λονδίνο 1814: Όταν ένα κύμα μπίρας έσπειρε το θάνατο στην πόλη!

200 χρόνια πριν, συνέβη μια από τις πιο παράξενες καταστροφές στο Λονδίνο, όταν ένα κύμα μπύρας ύψους 5 μέτρων πλημμύρισε μιας ολόκληρη γειτονία του Λονδίνου και σκότωσε οκτώ ανθρώπους.

Η Horse Shoe Brewery στην Tottenham Court Road του Λονδίνου καυχιόταν για το ύψους περίπου 7 μέτρων βαρέλι της που περιείχε 610.000 λίτρα μπύρας. Στις 17 Οκτωβρίου του 1814, μία από τις μεταλλικές στεφάνες του βαρελιού έσπασε και το ξύλινο βαρέλι υπέκυψε στην τεράστια πίεση από τη ζύμωση που γινόταν εντός του. Η ορμή της μπύρα έσπασε και τις άλλες δεξαμενές του ζυθοποιείου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας οργισμένης θάλασσας από ...μπύρα που ξεχύθηκε από το κτίριο.

Τα συνολικά 1.400.000 λίτρα μπύρας πλημμύρισαν το δρόμο και ξεχύθηκαν στη γειτονιά St. Giles. Η περιοχή ήταν γεμάτη με τρώγλες, και πολλοί κάτοικοι της δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν εγκαίρως. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent "η Hannah Μπάνφιλντ, ένα μικρό κορίτσι, έπινε το τσάι της με τη μητέρα της, στο σπίτι τους στη New Street, όταν χτύπησε ο κατακλυσμός. Και οι δύο παρασύρθηκαν από το ρέμα και χάθηκαν". Άλλοι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα κελάρι αιφνιδιάστηκαν από την πλημμύρα και πνίγηκαν στην μπύρα. Ένας τοίχος από ένα κοντινό μπαρ κατέρρευσε και συνέθλιψε ένα 14χρονο κορίτσι που στεκόταν δίπλα του. Συνολικά, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα.

Αβάσιμες φήμες επιμένουν ότι ντόπιοι πήγαν με κατσαρόλες και τηγάνια στο ποτάμι της μπύρας, σε μια ευκαιρία για να πιούνε τζάμπα. Στην πραγματικότητα όμως, οι κάτοικοι της St. Giles επαινέθηκαν από τον Τύπο για τη βοήθειά τους, παραμένοντας ήσυχοι προκειμένου να βοηθήσουν να ακουστούν οι κραυγές των παγιδευμένων γειτόνων τους.


https://3otiko.blogspot.gr/2014/10/1814.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: