Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Μάθε αν έχεις Κάντιντα με τον πιο απλό & εύκολο τρόπο! Κάνε το τεστ!

Νιώθετε συνεχώς αδυναμία, αλλά οι εξετάσεις σας δεν δείχνουν το παραμικρό; Είστε συνεχώς κουρασμένοι ή έχετε πονοκεφάλους και κανείς δεν βρίσκει πού οφείλονται; Πριν καταθέσετε τα όπλα, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Μπορεί ο όρος «καντιντίαση» να σας είναι άγνωστος, όμως πολλές καθημερινές ενοχλήσεις τελικά οφείλονται σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται -με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση- ανάγκασε τους ειδικούς να το ερευνήσουν πληρέστερα. Τι είναι, λοιπόν, η καντιντίαση; Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή της και τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε ή να την ...αντιμετωπίσουμε;

Η... ακριβή ισορροπία του εντέρου
Καντιντίαση (Candidiasis) λέγεται η μυκητίαση για την οποία ευθύνεται οποιοσδήποτε ζυμομύκητας από το γένος Candida, με πιο συνηθισμένο τον Candida albicans. O μύκητας αυτός ζει... στους περισσότερους από εμάς χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, καθώς υπό κανονικές συνθήκες ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα που υπάρχει στον πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου. Μάλιστα, η φυσιολογική αυτή χλωρίδα παράγει αμινοξέα, βιταμίνες (Β και Κ) και αντιβιοτικές ουσίες που προστατεύουν το βλεννογόνο, σκοτώνοντας τα εχθρικά βακτήρια ή αλλάζοντας το pH (την οξύτητα) του εντέρου, ώστε αυτά να μην μπορούν να επιζήσουν. Όταν όμως η ισορροπία ωφέλιμων και βλαβερών βακτηρίων διαταραχθεί, οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πρωτίστως στο παχύ έντερο, απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες, που επηρεάζουν και άλλα μέρη του σώματος.

Πού οφείλεται;
Oι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου είναι πολλοί και διαφορετικοί. Στις μέρες μας, μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι οι εξής:
• Η υπερβολική και συχνή χρήση αντιβιοτικών, ιδίως από το στόμα.
• Η λήψη σκευασμάτων όπως τα κορτικοστεροειδή, τα αντισυλληπτικά και τα καθαρτικά.
• Η ορμονική θεραπεία που ακολουθούν ορισμένες γυναίκες.
• O διαβήτης.
• Η χρόνια δυσκοιλιότητα.
• Η εγκυμοσύνη.
• Το στρες και η συναισθηματική φόρτιση.
• Η σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, άριστες «τροφές» για το ζυμομύκητα.

Πώς εκδηλώνεται;
Oι τοξίνες που παράγονται από το μύκητα Candida μπορεί να προκαλέσουν μια πληθώρα συμπτωμάτων στο πεπτικό, το αναπνευστικό, το λεμφικό, το νευρικό, το αναπαραγωγικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό σύστημα. Έτσι, παρατηρούνται αρκετά συχνά: • Λοιμώξεις του αναπνευστικού (μπούκωμα), • δερματολογικά προβλήματα (έκζεμα), • φαγούρα στα γεννητικά όργανα, • μυκητιάσεις στα πόδια, • στοματίτιδες, • κολπίτιδες που υποτροπιάζουν, • διαταραχές περιόδου, • μειωμένη λίμπιντο. Εξίσου συνηθισμένα είναι ακόμη: • Τα πεπτικά προβλήματα, όπως πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, διάρροια, δυσανεξία, • ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς • το μούδιασμα των άκρων. Τέλος, η καντιντίαση μπορεί να εκδηλωθεί και με: • Πονοκεφάλους, • εκνευρισμό, • προβλήματα μνήμης, • αδυναμία συγκέντρωσης, • κόπωση, • υπνηλία, • ανεξήγητη αύξηση βάρους. Επιπλέον, μερικές φορές μπορεί να έχετε διάφορες ασήμαντες, κατά τα άλλα, ενοχλήσεις για τις οποίες όμως κανείς δεν έχει εξήγηση.

Πώς μπορεί να εξελιχθεί
Στα υγιή άτομα η καντιντίαση εκδηλώνεται συνήθως ως τοπική μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων, ενώ στα άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή σε ανοσοκαταστολή μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερα προβλήματα. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί με τον καιρό να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε εσωτερικές λοιμώξεις ενώ σε βαριές περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει υπογονιμότητα (σε γυναίκες), ακόμα και γενικευμένη σηψαιμία. Πάντως, η εξέλιξη της πάθησης εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Έτσι, το πρόβλημα επιδεινώνεται αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη φορτισμένο επειδή καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ, ζείτε σε μολυσμένη ατμόσφαιρα ή αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αποδυναμωμένο (είστε για παράδειγμα αλλεργικοί).

Πώς να την αντιμετωπίσετε
• Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της καντιντίασης είναι απλή. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 5-8 μήνες, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, και μπορεί να περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά σκευάσματα, που καταστέλλουν την ανάπτυξη του ζυμομύκητα Candida, σκευάσματα που επαναφέρουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου (πρεβιοτικά και προβιοτικά), ομοιοπαθητικά φάρμακα. Επιπλέον,καλό θα είναι να αποφεύγεται όσο γίνεται η χρήση αντιβιοτικών και ορμονικών σκευασμάτων, επειδή καταστρέφουν μεγάλο ποσοστό βακτηρίων.
• Αν κριθεί απαραίτητο, αποκλείονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, η ζάχαρη και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μύκητες (τυρί ροκφόρ) ή υγρασία (ψωμί). Ακόμα, σημαντική είναι η γενικότερη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω του εμπλουτισμού της διατροφής με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Για να έχετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα χωρίς συνεχείς υποτροπές, απαραίτητη είναι, εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, και η συστηματική άσκηση.

Όταν τα συμπτώματα εξαπατούν...
Αν και η διάγνωση της καντιντίασης είναι σχετικά απλή, λίγες φορές οι ειδικοί καταλήγουν σε αυτήν, καθώς οι πληροφορίες γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση είναι περιορισμένες. Επιπλέον, η αρκετά πλούσια και διαφορετική συμπτωματολογία της έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί να ερευνούν κάθε σύμπτωμα χωριστά και όχι ως σύνολο. Πάντως, πρωταρχικό ρόλο στη διάγνωσή της παίζει η λήψη πλήρους ιστορικού από το γιατρό και μια σειρά από εξετάσεις, όπως καλλιέργεια ούρων και κοπράνων. Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν το πρόβλημά σας οφείλεται στην Candida είναι το τεστ της ζάχαρης: Παρατηρήστε δηλαδή αν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται ή υποχωρούν, αυξάνοντας ή διακόπτοντας την κατανάλωσή της αντίστοιχα. Μία ακόμη αξιόπιστη ένδειξη αποτελεί το παρακάτω απλό τεστ.

Το τεστ του σάλιου
Για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από καντιντίαση, δοκιμάστε το ακόλουθο απλό τεστ.
Μόλις ξυπνήσατε το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας και γεμίστε ένα ποτήρι φρέσκο νερό.
Στη συνέχεια φτύστε στο ποτήρι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σάλιο σας τα επόμενα 30-40 λεπτά, ιδίως τα πρώτα λίγα λεπτά. Αν έχετε καντιντίαση, θα εμφανιστεί τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ενδείξεις:
-Από την απόπτυση δημιουργούνται νήματα, τα οποία βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού.
-Συγκέντρωση σάλιου με ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο.
-Συγκέντρωση θολών μικρών κηλίδων στο νερό. Όσο πιο γρήγορα σχηματιστούν νήματα και μικροκηλίδες τόσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται το Candida.
Αν οι ενδείξεις αυτές εμφανιστούν αμέσως, το Candida έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του σώματος.
Αν η απόπτυση επιπλεύσει στην επιφάνεια και το νερό μείνει καθαρό, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από καντιντίαση. Αν ο ζυμομύκητας έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στο έντερο, το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.



http://therapeftis.blogspot.gr/2016/11/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: