Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία - Θεωρεί τα Ίμια τουρκικά Πού το πάει;

Στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης ακολουθεί ο Ερντογάν καθώς σήμερα σειρά είχε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβήτησε την ελληνικότητα των Ιμίων προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Σε έγγραφη απάντησή του προς Τούρκο βουλευτή σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Άγκυρα: «δεν αποδέχεται τη δημιουργία από την Ελλάδα de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Καμία αλλαγή δεν έχει υπάρξει στην θέση της Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες Ίμια (σ.σ. Καρντάκ, όπως τις αποκαλεί η Άγκυρα) αποτελούν τουρκικό έδαφος, τόνισε ο ...Τούρκος ΥΠΕΞ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

«Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» προσθέτει.

Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ

Η προκλητική στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία της Τουρκίας έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.

Και δεν είναι τυχαία η στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.


http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: