Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Politico: Ο νέος συνασπισμός του Πούτιν! «Φίλος» και ο Τσίπρας!

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει φίλους». Αυτό λεγόταν μέχρι πρόσφατα. Η εισβολή στην Κριμαία και η ανάμειξή του στην ανατολική Ουκρανία, τον έκανε persona non grata στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ομως, αυτή την περίοδο, ο Ρώσος πρόεδρος έχει ένα… σερί επιτυχιών, καθώς πολιτικοί που συμφωνούν μαζί του αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας. Αυτό αναφέρει το Politico, σε άρθρο με τίτλο «Ο νέος συνασπισμός του Πούτιν», στο οποίο αναφέρει τους φίλους του Ρώσου προέδρου σε οχτώ χώρες, οι οποίοι είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε την διεκδικούν. Ανάμεσά τους περιλαμβάνει την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύντομα, η Δύση μπορεί να έχει το δικό της «μπλοκ» Πούτιν. Και σχηματίζεται ως εξής, σύμφωνα με το Politico: ...

Γαλλία
Η νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς δίνει σε αυτόν τον φιλικότερο εκ των Γάλλων φίλων του Πούτιν το πλεονέκτημα στην κούρσα για το Παλάτι των Ηλυσίων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει αποκαλέσει τη Ρωσία «εταίρο ζωτικής σημασίας» για την Ευρώπη. Θέλει να αρθούν οι κυρώσεις για την Ουκρανία και κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι προκάλεσαν τη Ρωσία, επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ πολύ κοντά στα σύνορά της. Ο Φιγιόν επίσης θέλει οι δυτικές χώρες να μπουν σε ένα συνασπισμό με τη Ρωσία, για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία.

Ο Πούτιν πιθανόν αντιμετωπίζει μία κατάσταση στη Γαλλία, από την οποία μόνο νικημένος μπορεί να βγει. Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, πιθανότατα θα περάσει στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και πιθανότατα ενάντια στον συντηρητικό υποψήφιο. Η Λεπέν είναι ακόμη πιο πιστή «Φίλη Πούτιν» από τον Φιγιόν. Το κόμμα της δέχθηκε ένα δάνειο 9 εκατ. ευρώ από τράπεζα με ρωσική στήριξη το 2014 και επανειλημμένα έχει ζητήσει την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Εσθονία
Ο ηγέτης του Κόμματος των Κεντρώων, Γιούρι Ράτας, ο οποίος έχει λάβει εντολή για σχηματισμό κερδίζει την υποστήριξη των Ρώσων στην Εσθονία. Η Κάντρι Σίμσον, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, επέμεινε ότι ο Ράτας είναι «Εσθονός πατριώτης» και πρόσθεσε «Δεν αλλάζουμε την εσθονική πολιτική απέναντι στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ».

Βουλγαρία
Ο φιλορώσος υποψήφιος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας σε παραίτηση τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Πρώην επικεφαλής της Πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας, ο Ράντεφ δηλώνει ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο και να τερματίσει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Μολδαβία
Ο Ιγκόρ Ντόντον, ο φιλορώσος ηγέτης του Κόμματος των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Οικονομίας, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του μήνα, με 55%, κερδίζοντας τον φιλοευρωπαίο υποψήφιο. «Οι ψηφοφόροι ενώθηκαν και ψήφισαν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία και της ουδετερότητας», είπε ο Ντόντον έπειτα από τις εκλογές, προσθέτοντας ότι θα πιέσει για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2017, για να διώξει τη σημερινή κυβέρνηση, που είναι υπέρ των στενότερων σχέσεων με την ΕΕ.

ΗΠΑ
Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε σταθερά τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξήρε τον «πολύ ισχυρό έλεγχό» του στη Ρωσία και κάλεσε για βελτιωμένες σχέσεις «σε αντίθεση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα», ώστε η Μόσχα και η Ουάσινγκτον να μπορέσουν «να εξοντώσουν μαζί τον ISIS».

Η διοίκηση Ομπάμα, που είχε πιέσει για μία αποτυχημένη «επαναφορά» των σχέσεων με τη Μόσχα, τον προηγούμενο μήνα κατηγόρησαν Ρώσους χάκερ για ανάμειξη στις εκλογές, με τη διάδοση, μέσω του WikiLeaks, email της Χίλαρι Κλίντον που υποκλάπηκαν. Τώρα, με τον Τραμπ να κατευθύνεται στον Λευκό Οίκο, ποιος ξέρει πόσο θα αλλάξουν οι σχέσεις με το Κρεμλίνο. Αλλά σίγουρα θα αλλάξουν.

Ολλανδία
Οι Ολλανδοί ψήφισαν «Οχι» στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας στο δημοψήφισμα του Απριλίου, αποτέλεσμα που κάποιοι ερμηνεύουν ως ψήφο στήριξης στον Πούτιν. Ηταν περισσότερο το αποτέλεσμα του ενισχυόμενου αισθήματος ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία. Η Ρωσία δεν επωφελείται από την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία, αλλά κερδίζει από ένα συναίσθημα ενάντια στην ΕΕ, που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη και μάχεται να εμποδίσει την Ουκρανία να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με την ΕΕ.

Ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου Μαρτίου, δεν μιλά υπέρ του Πούτιν, αλλά τάσσεται με σφοδρότητα ενάντια στην ΕΕ και έχει καλέσει σε ένα «Nexit».

Οι σχέσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες για όλους τους Ολλανδούς πολιτικούς, μετά από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην Ουκρανία. Ολλανδοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται κάθετα η Μόσχα.

Ελλάδα
Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον στα Βαλκάνια. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στραφεί στον Πούτιν για οικονομική βοήθεια και θέλει η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από επενδύσεις εκτός ΕΕ. Εχει χαρακτηρίσει τη Μόσχα «τον σημαντικότερο σύμμαχο της Ελλάδας». Ο Πούτιν, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και πρότζεκτ στην ενέργεια και τις μεταφορές, έχει πει ότι η Ελλάδα είναι «ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Πέρυσι οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορική συμφωνία, μετά από την οποία ο Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει οικονομικές συμμαχίες όπου έχει συμφέροντα.

Ουγγαρία
Ο Βίκτορ Ορμπάν είναι υπέρ των στενών επιχειρηματικών σχέσεων με τη Μόσχα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Το 2014, η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απόφασή της να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη δημιουργία πυρηνικής εγκατάστασης, χρηματοδοτημένη με ρωσικό δάνειο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει δηλώσει ότι είναι εθνικό συμφέρον οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν. «Χωρίς τους Ρώσους, είναι αδύνατο να χειριστούμε σωστά το μέλλον των Ούγγρων», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.


https://hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: