Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Καταγγελία από το Σύλλογο των ψαράδων για τις μεθοδεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να πουληθεί η Λιμνοθάλασσα.

Κάνουμε γνωστό σε όλους του συναδέλφους αλιείς, ότι το υπ’ αριθμ.40/2016 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 61/8.4.2016) - το οποίο επιφέρει ρυθμίσεις της διενέργειας αλιείας εντός της μη ενοικιαζόμενης ή μη παραχωρημένης περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου–Αιτωλικού –, έχει προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ με την από 10.05.2016 αίτηση μας περί ακυρώσεως και έχει τεθεί σε αναστολή με την από 28.09.2016 αίτηση μας (Γ.Π. 3823/2016) μέχρι την τελεσιδικία της υποθέσεως, εκκρεμουσών τούτων στο Ε/ Τμήμα του ΣτΕ


Το Υπουργείο Γεωργίας, με έγγραφό του στις 28/09/2016 και αρ. Πρωτ. 1204/107322, ομοίως, έχει αποστείλει προς τους αρμόδιους φορείς(Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ΠΕ Αιτωλ/νίας Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Αλιείας Μεσολόγγι), εντολή παύσης κάθε Διοικητικής Ενέργειας επί του ανωτέρω θέματος, όπως αυτής της αντικατάστασης των κόκκινων αδειών, μέχρι της τροποποιήσεως του Π.Δ.


Με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δεν προωθήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις ανωτέρω ενέργειες, αλλά συνεχίζει να προβαίνει αδικαιολογήτως σε αντικατάσταση των «κόκκινων» αδειών με «πράσινές». 

Πέραν τούτου δε, προβαίνει και σε παραπληροφόρηση των ενδιαφερομένων και σε παρασιώπηση όλης της αληθείας, αποφεύγον\τας να ενημερώσει σωστά ότι, ακόμη και την νέα ατομική άδεια να προμηθευθεί κάποιος αλιέας, στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσει άδεια σκάφους, η οποία προϋποθέτει, μηχανή άνω των 20HP εντός του σκάφους και το χρώμα του σκάφους να είναι απαραιτήτως λευκό. Οι προϋποθέσεις αυτές φυσικά είναι αδύνατον να τηρηθούν από το σύνολο των αλιέων, καθισταμένου έτσι αδύνατου και ανεφάρμοστου του νέου Π.Δ.

Η εμμονή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην άρνηση αποδοχής της προσβολής και την θέσης σε αναστολή του υπ’ αριθμ. 40/2016 Π.Δ., αλλά και η μη συμμόρφωση της στις εντολές του Υπουργείου Γεωργίας, μόνο ζημία μπορεί να προκαλέσει στην εύρυθμη λειτουργία και συνεργασία των αρμοδίων φορέων με τους παραγωγούς, τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.


Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Π.Δ. δεν έχει τύχει της σύμφωνης γνώμης κανενός Σωματείου Αλιέων ή Επιστημονικού φορέα και έχει μεθοδευτεί, ερήμην των πραγματικά ενδιαφερομένων και θιγομένων, από τον πρώην επόπτη αλιείας κ. Ευαγ. Δημητρίου, ο οποίος σήμερα έχει απομακρυνθεί από την θέση αυτή.


Πιστεύουμε ότι, στόχος του νέου προσβαλλόμενου Π.Δ. δεν είναι άλλος από την κατάργηση της ελεύθερης αλιείας στην Λιμνοθάλασσα και η ιδιωτικοποίηση αυτής προς βλάβη όλων των βιοπαλαιστών.


Βεβαιώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι θα συνεχίσουμε με στεντόρεια φωνή και δυναμισμό να ενεργούμε τα δέονται για την κατάργηση του ανωτέρω Π.Δ. και για την καλυτέρευση των συνθηκών αλιείας για όλους μας, καλούμε δε όλους τους συναδέλφους να ενημερώνονται σχετικά από τα συνδικαλιστικά όργανα και να μην καταφεύγουν σε άσκοπες και δαπανηρές ενέργειες.
Αιτωλικό 15 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: