Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η Κοινωνία Μπροστά για τις καταστροφές στο Μεσολόγγι

Μεσολόγγι, 24 Οκτωβρίου 2016

Οι ευθύνες να αποδοθούν στην ώρα τους.
Προέχει η πρόληψη, η αντιπλημμυρική θωράκιση και οι αποζημιώσεις των πληγέντων

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν και καταλογισθούν σχετικά με τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που ζήσαμε – ιδιαίτερα στον αστικό ιστό της Ι.Π. Μεσολογγίου – το Σάββατο της 23-10-2016. Οι εκατέρωθεν όμως κατηγορίες και αποδόσεις ευθυνών συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, πρέπει να αποδοθούν στην ώρα τους και με την δέουσα τεχνική και επιστημονική επάρκεια. Το ότι βέβαια οι καθαρισμοί των χειμάρρων, των ρεμάτων και η απαρχαιωμένη λειτουργία των αντλιοστασίων ομβρίων, έχουν – πέραν του φυσικού φαινομένου – την “τιμητική” τους για περαιτέρω διερεύνηση, είναι εκ των ουκ άνευ. Ως εδώ και μη παρέκει. Η αντιπλημμυρική προστασία και η θωράκιση, καθώς και τα μέτρα πρόληψης (καθαρισμοί, λειτουργία αντλιοστασίων) γίνονται στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και όχι με την έναρξη του χειμώνα, εκτός εάν οι διατιθέμενες πιστώσεις έχουν δοθεί αλλού από τις προβλεπόμενες δράσεις πολιτικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» θεωρεί ότι προέχουν τα παρακάτω:
  • Η εκτέλεση ΑΜΕΣΑ έργων πρόληψης και αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου στο σύνολό του.
  • Η διάθεση όλων των πιστώσεων για τα έργα που προαναφέρθηκαν. Θυμίζουμε εδώ απ’ την αρχή του χρόνου: 100.000 € έκτακτη επιχορήγηση απ’ το ΥΠΕΣ, 50.000 € για πολιτική προστασία, 163.000 € απ’ το Υπουργείο Οικονομίας για αντιπλημμυρικά, καθώς και η τελευταία δόση των οφειλόμενων από το κράτος που θα αποδοθεί στο Δήμο ύψους 700.000 € και ενδεχόμενης έκτακτης χρηματοδότησης απ’ το ΥΠΕΣ, για τη δημιουργία ενός πλήρους και αποτελεσματικού δικτύου πολιτικής προστασίας, πρέπει να ενεργοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΜ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
  • Η καταβολή των πάσης φύσεων αποζημιώσεων σε οικοσυσκευές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Προς τούτο η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο το επιβάλει και το επιτρέπει ταυτόχρονα.
Με ταχείς ρυθμούς οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τις ανοιχτές πληγές του Δήμου και των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μην παρατηρηθεί στο εγγύς μέλλον παρόμοια κατάσταση. Όσο για την ΟΧΕ, αυτή μπορεί να περιμένει λιγάκι. Τα όνειρα και οι φαντασιώσεις σ’ αυτόν τον τόπο ποτέ δεν έλειψαν…
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: