Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Καταγγελίες, Απόψεις και Σκέψεις – για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού από συνδημότη μας.

Γιώργος Πασσίσης
Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος- μηχανικός

ΦΑΚΕΛΟΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ

Θα ξεκινήσω από το θέμα υψηλής προστασίας της λιμνοθάλασσας. Γιατί μπήκαμε στη ζώνη; Ποιοι πρωτοστάτησαν και για ποιο λόγο; Ο μεγαλύτερος λόγος ήτανε η αποτροπή της περαιτέρω αλυκοποίησης και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της καταστροφής. Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν πώς θα προστατέψουμε το χώρο από ρυπάνσεις. Το τρίτο ήτανε πώς θα διαφυλάξουμε την ιχθυοπαραγωγή και θα την αυξήσουμε, το οποίο άπτεται των δύο προηγουμένων. Ποιοι πρωτοστάτησαν να γίνει αυτό; Οι άνθρωποι που ασχολούνταν με το περιβάλλον και την διεύθυνση αλιείας, που ανέλαβαν περεταίρω τις τύχες της λιμνοθάλασσας και τις δικές μας.


Τι έγινε στα χρόνια που πέρασαν; Τι έκαναν οι προστάτες;


Με το πρώτο πρόβλημα δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Άφησαν τις αλυκές να αντλούν από την Κλείσοβα αλλάζοντας την βιοποικιλότητα της θάλασσας. Αφήσανε επίσης τους δρόμους κατάτμησης και ανακήρυξαν ως βιότοπο την Πλώσταινα, ναι αυτή την περιοχή σκουπιδιάρικο που από τη βρώμα δεν μπορείς να ... περάσεις δίπλα. Επίσης αφήσανε τα απόβλητα της αλυκής να εισβάλουν κανονικά στη λιμνοθάλασσα.


Στο δεύτερο θέμα τώρα. Τι είδους ρυπάνσεις υπήρχαν εκείνη την εποχή και συνέχεια; Η μεγαλύτερη ρύπανση ήταν τα στραγγίσματα που περιείχαν λιπάσματα και φυτοφάρμακα που πέφτανε από Κεφαλόβρυσο μέχρι Νεοχώρι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ευτροφία και έλλειψη οξυγόνου στο Αιτωλικό. Ένα από τα έργα που κάνανε ήταν η άρση του δρόμου στο δυτικό δίαυλο από Μεσολόγγι έως τον Πόρο, με σκοπό να κυκλοφορήσουν καλύτερα τα νερά και να αποσυμφορήσουν την περιοχή . Το δρόμο τον πήραν επιφανειακά αλλά αυτός επιμένει να ορθώνεται πάνω απ’τα νερά, αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης γνώσης και επίβλεψης. Επίσης έπρεπε να γίνει και η εκσκαφή του διαύλου , πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Στο πρόβλημα όμως αυτό προστέθηκε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Ο βιολογικός του Αιτωλικού που από κατασκευής του ρυπαίνει τη λιμνοθάλασσα επι χρόνια.


Μα τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Στα τρακόσια μέτρα από το βιολογικό επέλεξαν οι αλυκές τα τελευταία χρόνια να εκβάλουν τα αρμολοιπά τους . Όπως καταλαβαίνετε υπήρχε το εκρηκτικό μείγμα και συνέβαλε η μη διάνοιξη του δυτικού διαύλου στο σημείο εκείνο , με αποτέλεσμα να μετατρέπεται ο δυτικός δίαυλος σε νέο ανατολικό δίαυλο (σκατείο). Έτσι η πορεία της μόλυνσης είναι : Αιτωλικό-λιμάνι- Τουρλίδα.


Πάμε τώρα στο θέμα της ιχθυοπαραγωγής. Οι επίδοξοι προστάτες αφού άφησαν επι χρόνια ανεξέλεγκτους τους φραγμούς της λιμνοθάλασσας που είναι ο βασικός πνεύμονάς της, με αποτέλεσμα να ρηχαίνει συνέχεια, προχώρησαν σε έργα « εξειδικευμένα» και όχι όπως αυτά που κατασκευάζανε τόσους αιώνες οι ψαράδες της περιοχής . Ένα από αυτά είναι το έργο αποκατάστασης φραγμών στο τμήμα Κάστρο Βασιλάδι. Έλα όμως που αυτή η κατασκευή δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί στο πρώτο αέρα και νομίζω έγινε την εποχή που ο επόπτης διεκδίκησε καταστροφή από «τσουνάμι»!. Έτσι αποζημιώθηκαν οι ιβαράδες για να μη μιλάνε( όπως και άλλα προηγούμενα χρόνια),γεμίσανε τη θάλασσα με πλαστικά και σίδερα, καταστρέψανε το περιβάλλον, και έκτοτε κάθε χρόνο έχουμε άνοιγμα του φραγμού με το πρώτο αέρα.. Όσο για την ιχθυοπαραγωγή, μειώνεται κάθε χρόνο και ορισμένα είδη λιγοστεύουν ανησυχητικά.( καβούρια, γαρίδες, αθερίνα, γλώσσες και άλλα ψάρια του βυθού.


Και αφού «εξυγίαναν» τη κεντρική λιμνοθάλασσα, άφησαν ανεξέλεγκτη τη περιοχή της Κλείσοβας που επι χρόνια επιβαρυνόταν με τα στραγγίσματα απ’τα σκουπίδια, είπαν να «εξυγιάνουν» και τον Ανατολικό δίαυλο. Εκεί υπήρχε άλλο τρίο. Επόπτης-περιβάλλον και συνδικαλιστής (ψαράς) που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το συγκεκριμένο ιβάρι βγάζει τα πιο υγιεινά ψάρια, χρησιμοποιώντας ψεύτικες αναλύσεις ψαριών Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ανατολικός δίαυλος, σας ενημερώνω ότι έγινε από τη Χούντα ως σημείο απορροής των αποχετεύσεων της περιοχής, εν μέρει των αποχετεύσεων του Αγρινίου μέσω των αρδευτικών καναλιών, αποχέτευση της COCA COLA,και οι απορροές απ’τα χωράφια. Ένα μόνο θα σας αναφέρω. Διαχρονικά όσοι εργάστηκαν σ’αυτό το ιβάρι ΌΛΟΙ πέθαναν από καρκίνο ή όπως έλεγε ένας φίλος ιχθυοπώλης « γλύτωσαν δύο». Και πόσοι από τους καταναλωτές;; Στο έγκλημα αυτό είναι συνυπεύθυνοι και όλοι οι δημοτικοί άρχοντες, εκτός από τον Κατσούλη που το έκλεισε κατόπιν και δικής μου προσπάθειας.


Τα κοινοτικά κονδήλια πέφτανε και τα πουλάκια είχαν τη δική τους πέραση. Και μια και δεν τα έβγαζε πέρα ο περιβαντολόγος πήρε κοντά του και τη γυναίκα του επόπτη.


Το δίδυμο περιβαντολόγος- επόπτης με όλα αυτά που συμβαίνανε δεν πήρε είδηση να επιβάλλει πρόστιμα και να φέρει το θέμα στην επιφάνεια. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ. Είχαν άλλο θέμα να απασχολήσουν τον κόσμο για τον τρόπο που προστατεύουν το περιβάλλον. Την ίδια ώρα που στο Αιτωλικό ξεσηκώνονταν για τη ρύπανση που απαξιώνει το περιβάλλον και τη πόλη τους ο εν λόγω «επιστήμονας» και ως πρόεδρος του φορέα «διαχείριση της λιμνοθάλασσας» αξιολόγησε τα προβλήματα της λιμνοθάλασσας ως εξής:
1.Μεγαλύτερο πρόβλημα οι πελάδες και τα αυθαίρετα.
2. Η .μόλυνση απ’τά στραγγίσματα των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τη γύρω περιοχή.
3. Ο βιολογικός του Αιτωλικού.(Φίλοι Αιτωλικιώτες όπως καταλαβαίνετε, αν δεν λυθούν τα δύο πρώτα ,δεν βλέπω να λύνετε το δικό σας)


Οι αλυκές πάλι στο απυρόβλητο. Χρόνια τώρα ο αν λόγω πρόεδρος του φορέα ανακινεί το θέμα των πελάδων έχοντας και δύο μπροστάρηδες δήθεν οικολόγους, που αγωνίζονται γι’αυτό το θέμα αποσιωπώντας ηθελημένα ή αθέλητα τα οικολογικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί.


Φίλοι.

Οι καταστροφείς της λιμνοθάλασσας έχουν όνομα. «ΟΙ Προστάτες» της. Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι τόσα χρόνια. Και επειδή διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα , πρέπει να τους γίνει διαχειριστικός έλεγχος ως προς τα έργα, τις διαδικασίες επιλογής εργολάβου , την αποτελεσματικότητα των έργων και φορολογικός έλεγχος για αθέμιτο πλουτισμό. (of shore εταιρίες) Επίσης να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραλήψεις και σκοπιμότητες


Περιμένουμε από την Περιφέρεια να δραστηριοποιηθεί για το θέμα, αλλιώς θα πρέπει να προσφύγουμε στα αρμόδια Κοινοτικά όργανα και να τους δείξουμε πως χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους και τι αποτελέσματα φέρνουνε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Το Μεσολόγγι δημιουργήθηκε γιατί είχε ως ζωτικό χώρο αυτό το ανεπανάληπτο τοπίο και χρυσορυχείο ταυτόχρονα. Εδώ που κάτοικοι και φύση πρόσεχε ο ένας τον άλλο. Το κατέλαβε ο Ιμπραήμ, όταν του έκλεισε αυτό το ζωτικό του χώρο, δηλαδή όταν του έκλεισε την πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα, αλλά δεν την κατέστρεψε. Ο δεύτερος « Ιμπραήμ» επι Χούντας φρόντισε να καταστρέψει αυτό το ζωτικό χώρο.

Έκλεισε το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό με τείχη, ώστε να μη μπορεί ο καθένας μας να έχει πρόσβαση σε αυτά τα ρηχά νερά και να νοιώσει αυτό που προλάβαμε εμείς να νοιώσουμε . Η μόνη λύση μας είναι η τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας αν εκμεταλλευτούμε το ζωτικό της χώρο και δεν περάσουν τα σχέδια των μηδενιστών. Οι μόνοι παραθεριστές και τουρίστες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι οι «πελαδούχοι». Και επιτίθενται σ’αυτούς τους ανθρώπους που με την καταστροφή που είχε συντελεστεί και την απαξίωση της ζωής τους και της περιουσίας τους ,διεκδίκησαν τουλάχιστον τη ζωή τους , μετατρέποντας τα βυθοκορήματα και τις πέτρες σε οάσεις και σημεία αναφοράς και δείξανε ότι ο ζωτικός χώρος του Μεσολογγίου είναι αυτό το κομμάτι, νησί- δίαυλος λιμανιού- δυτικός δίαυλος, που μπορεί να μετατραπεί σε οικοτουριστικό παράδεισο με χωριό στο νησί, έτσι όπως το είχε σχεδιάσει ο μακαρίτης Παλκογιάννης, ο μόνος διορατικός.

Στο δε δίαυλο μπορούν να γίνουν σκαλωσιές ανα 150 μέτρα με δύο ή τέσσερεις πελάδες,σαν αυτές που γίνονται στον άλλο κόσμο και σε συνδυασμό με τα λασπόλουτρα και το ψάρεμα, θα γίνει το Μεσολόγγι σημείο αναφοράς και θα αποτρέψει τα σχέδια των εν λόγω ημιμαθών και δόλιων «κυρίων», να καταντήσει το Μεσολόγγι χωριό που να βρωμάει .Δεν γνωρίζουν βέβαια ότι ,όταν στην Αμερική δημιουργούσαν τα εθνικά πάρκα, έδιωχναν τους Ινδιάνους και μετά από χρόνια κατάλαβαν ότι αυτά δεν λειτουργούσαν χωρίς την παρουσία τους.


Καλώ λοιπόν τους Δημοτικούς άρχοντες να αποκτήσουν γνώση τους θέματος και να αναλάβουν υπεύθυνες δράσεις και διεκδικήσεις ώστε η λιμνοθάλασσα να λειτουργήσει για τη πόλη


Γιώργος Πασσίσης
Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος- μηχανικός


http://www.onairnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: