Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Βιονικά φύλλα χρησιμοποιούν ηλιακό φως για υγρά καύσιμα

Η διαδικασία θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τη γεώτρηση πετρελαίου.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν βρει έναν τρόπο για να προσομοιώσουν τη διαδικασία φωτοσύνθεσης στα φυτά, και να δημιουργήσουν ένα υγρό αλκοολούχο καύσιμο. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να χωρίσει τα μόρια του νερού, και στη συνέχεια, χρησιμοποιεί υδρογόνο (που τρώει βακτήρια), για την παραγωγή καυσίμου.
Η διαδικασία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science και περιγράφεται ως ένα πραγματικό σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης. Η Pamela Silver βιολόγος μηχανικός του Ινστιτούτου Χάρβαρντ δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει ...δυνατότητες αντιγραφής των βιολογικών διαδικασιών για την επίλυση προβλημάτων. Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να κάνει οτιδήποτε με βάση το μόριο του άνθρακα. Η διαδικασία, την οποία οι ερευνητές του Harvard αποκαλούν "βιονικό φύλλο 2.0," βασίζεται στην ανάπτυξη μιας τεχνητής πρακτικής μορφής φωτοσύνθεσης.
Το αρχικό σχέδιο είχε κάποια προβλήματα να επιλύσει. Ο καταλύτης που χρησιμοποιείται για να χωρίσει το υδρογόνο και το οξυγόνο - (ένα κράμα νικελίου,μολυβδαίνιου και ψευδαργύρου) - δημιούργησε μια αντιδραστική μορφή οξυγόνου που έβλαψε τα καταναλωτικά βακτήρια υδρογόνου. Για να αντισταθμιστεί η ζημιά, οι επιστήμονες κατέφυγαν σε ένα σύστημα με ασυνήθιστα υψηλή τάση, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα νέο καταλύτη απο κράμα κοβαλτίου-φωσφόρου, το οποίο δεν κάνει αντίδραση στο οξυγόνο. Αυτό τους επέτρεψε να μειώσουν την τάση, και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα.
Τα Βιονικά φύλλα 2,0 μπορούν να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμο με 10%, περίπου ποσοστό απόδοσης, και ώς πρόσθετο πλεονέκτημα, πέραν των καυσίμων, το σύστημα παράγει επίσης PHB, (ένα αρχικό προστάδιο βιο-πλαστικού).


http://www.el.gr/index.php/tech/123-technologia/6813-bionika-fylla-chrhsimopoioyn-hliako-fws-gia-ygra-kaysima

Δεν υπάρχουν σχόλια: