Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας

*Το γέλιο σκοτώνει τον πόνο


Γελάστε. Όταν γελάμε, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι φυσικά παυσίπονα.Παράγονται απο το νευρικό μας σύστημα (την υπόφυση). Αλλά υπάρχει μεγαλύτερο υπόβαθρο πίσω απο το γέλιο.Σύμφωνα με το Scientific American, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ενδορφίνες μπορούν να αυξήσουν κατα πολύ την ανοχή στον πόνο . Αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν γελάμε με παρέα, όπως και σε μια κωμική εκπομπή. Έτσι, το γέλιο δεν είναι μόνο το καλύτερο φάρμακο, είναι και η ...καλύτερη προληπτική ιατρική.


*Το κεφάλι σας κάνει θορύβους


Έχετε ακούσει ποτέ μια έκρηξη όταν είστε έτοιμος να κοιμηθείτε, ή ακούτε συνεχόμενα το ίδιο τραγούδι; Μην ανησυχείτε. Δεν τρέχει κάτι. Μόλις βιώσατε κάτι που ονομάζεται σύνδρομο έκρηξης, ή EHS. Παρόλο που έχει τρομακτικό όνομα δεν έχει να κάνει στην πραγματικότητα με κάποια εκρηξη στο κεφάλι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Όχι άγρυπνες νύχτες", αυτή η διαταραχή προέρχεται από τα είδη των θορύβων που ακούσατε από κάποιους που το βίωσαν. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καθορίσει τι το προκαλεί.


*Ο εγκέφαλός μας έχει λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας και λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας


Ακριβώς όπως αυτοκινητόδρομοι έχουν λωρίδες για διαφορετικές ταχύτητες κίνησης, το ίδιο έχει και ο εγκέφαλος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Neuroscience, σε ένα ταξίδι του εγκεφάλου, οι νευρώνες-τα κύτταρα που απαρτίζουν τον εγκέφαλο, ποικίλουν σε σχήμα και μέγεθος, ανάλογα με την ειδικότητά τους, από 4 έως 100 μικρόμετρα. Σε σύγκριση, το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας είναι 50 μικρόμετρα. Ως αποτέλεσμα, οι πληροφορίες ταξιδεύουν μέσω του εγκεφάλου που κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με τη διαδρομή, κάτι όπως η διανομή πακέτων με το ταχυδρομείο. Αλλά σε αντίθεση με το ταχυδρομείο, ο εγκέφαλος δεν χάνει πληροφορίες κατά τη μεταφορά.

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: