Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Αλλαγή «πλεύσης» Ελλάδος-Βουλγαρίας από ΕΕ και ΝΑΤΟ θέλουν οι Ρώσοι με το σχέδιο «Ποσειδών»!!

Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ποσειδών»και την ρωσική κάθοδο στα Βαλκάνια ;

Μετά την ακύρωση του έργου κατασκευής του αγωγού «South Stream», η Ρωσία εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για το άνοιγμα ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Παρά την θετική δημοσιότητα γύρω από το αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream» στην Βαλτική μεταξύ της Ρωσίας και Γερμανίας, το πραγματικό ενδιαφέρον της Μόσχας ήταν αλλού.

Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Gazprom, της εταιρείας του γαλλικού ομίλου EDF Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων για το έργο του αγωγού ITGI-«Ποσειδών», έδωσε το έναυσμα για το έντονο στρατηγικό ενδιαφέρον της Μόσχας που «επεκτείνεται» έως την Ιταλία.

Ο αγωγός «ITGI-Ποσειδών», θα διέρχεται σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασχίζει την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

«Η ανάπτυξη του ενδοευρωπαϊκού εύρους ζώνης μεταφοράς αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για να εξασφαλιστεί η σταθερή παροχή φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου για τους καταναλωτές σε όλη την ...Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ.

Η συμφωνία αποτελεί άμεση απειλή για τον αγωγό που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και καταλήγει στην ιταλική περιοχή της Απουλίας, που αποτελεί «πνευματικό τέκνο» των πολυεθνικών κολοσσών «Fluxys, Βρ και Enagas».

Ωστόσο, η στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης είναι ακόμη ασαφής. Η παρουσία του Ιταλού Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Ferediki Guidi κατά την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τον αγωγό «Ποσειδών» από το ρωσικό κολοσσό μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσαρέσκεια, κυρίως στην Ουάσιγκτον, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί.

Η αλήθεια είναι ότι το χάος στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή , θα μείωνε σημαντικά τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο της χώρας, ενώ η ιταλική ζήτηση για φυσικό αέριο είναι σχετικά ανεξέλεγκτη. Έτσι οι Ιταλοί αναγκαστικά θα «κοιτάξουν» το συμφέρον τους προς την Ρωσία.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου των δραστηριοτήτων της Gazprom στη νότια Ευρώπη ευρίσκεται και η Βουλγαρία όπου προωθείται νέα ενεργειακή συμμαχία.

Στη Βάρνα, προβλέπεται η κατασκευής ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τον γερμανικό αγωγό . Η αρχιτεκτονική του σχεδίου ενεργειακής ασφάλειας, η οποία αναπτύσσεται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί χρησιμοποιηθεί ως μπούμερανγκ στα γερμανικά σχέδια για τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του βόρειου αγωγού Nord Stream.

Την ίδια στιγμή Έλληνες αξιωματούχοι προσφέρουν σύμφωνα με δημοσίευμα στην Ρωσία το «κλειδί» του Αιγαίου ακυρώνοντας στην κυριολεξία τον «επικίνδυνο» πλέον Βόσπορο, σύμφωνα και με άρθρο μας στο pentapostagma.gr, με τίτλο (Τα «πάνω κάτω»! Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανοίγει για την Ρωσία παρακάμπτοντας το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια!).

Η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ρωσία την τεράστια γεωστρατηγική δυνατότητα πρόσβασης προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, και παράκαμψης του «δύσκολου» Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεών της Ρωσίας με την Τουρκία, η Ελλάδα θα απομείνει ως κύρια χώρα διέλευσης των ρωσικών εμπορευμάτων.

Η πρόταση αυτή πραγματοποιήθηκε ως γνωστό από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Έβρου. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Επιμελητήριο , τα ρωσικά φορτία μπορούν να παραδοθούν σε ένα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ( Βουλγαρία) και στην συνέχεια θα μεταφέρονται δια ξηράς προς την Μεσόγειο Θάλασσα.


Το «αρνητικό » του προτεινόμενου σχεδίου είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει διέξοδο προς τον Εύξεινο Πόντο, και θα πρέπει να διαπραγματευτεί ακόμα και με τη Βουλγαρία.

Οι Βούλγαροι απο την πλευρά τους , αν και θα ήταν επωφελής για αυτούς η μεταφορά ρωσικών αγαθών υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να διεξάγουν μια ανεξάρτητη πολιτική, τονίζουν Ρώσοι αναλυτές .

Σύμφωνα όμως με τους ίδιους , όλα θα αλλάξουν και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΕΕ πνέιε τα λοίσθια μετά την κρίση των προσφύγων και η κάθε μία χώρα θα «αναγκαστεί» να εφαρμόσει ανεξάρτητες πολιτικές με σκοπό να μειώσει την ανεργία και να αναβαθμίσει την οικονομία της. Αυτό συμβαίνει ήδη με αφορμή την κρίση των προσφύγων.

Στο εσωτερικό της Βουλγαρίας επίσης « κυοφορούνται» σημαντικές πολιτικές αλλαγές ειδικά από την αντιπολίτευση που ξεσηκώνει τον κόσμο, και λίαν συντόμως θα σαρώσει τον νυν Πρωθυπουργό και πρώην μπράβο της νύκτας Μ.Μπορίσωφ.

Η φιλορωσική παράταξη θα επιβληθεί στην νυν μειοψηφία που κατευθύνεται από την Δύση. Αυτό είναι τουλάχιστον «ηλίου φαεινότερον».

Το ίδιο μοτίβο από μια ιδιότυπη «πατριωτική άνοιξη» θα σαρώσει όλα τα Βαλκάνια αλλά και την Ελλάδα, από δυνάμεις που θα είναι πιο κοντά στον λαό όπως συνέβη πολλές φορές στην ιστορία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Θα πρόκειται για ένα ιδιότυπο μείγμα που θα ομοιάζει με « την Γαλλική επανάσταση» σε συνδυασμό με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη που αποτελεί θεμέλιο στις χώρες της Βαλκανικής.

Στο θέμα παρεμβαίνει και ένας ακόμη Ρώσος γεωστρατηγικός αναλυτής, ο Andrew Manoilo ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις ρωσικού ΜΜΕ .

«SP»: Τώρα, πολλοί διεθνώς μιλούν για άμεση «καυτή » σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

ΑΠ : Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας θα περιλαμβάνει καταρχήν το στάδιο ενός «υβριδικού » πολέμου. Η τουρκική πλευρά θα αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά θα αποστείλει στην Συρία συμμορίες μισθοφόρων και εξτρεμιστών των «Γκρίζων Λύκων» . Αυτοί οι εξτρεμιστές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης στον ΟΗΕ. Ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανό. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχουν περιορισμοί που θα εμποδίζουν την Τουρκία στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου της .

«SP»: – Τι μπορεί να σημαίνει εξωτερικός παράγοντας για την Τουρκία;

ΑΠ: Υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες. Εξωτερικοί παράγοντες είναι ότι στην Μέση Ανατολή, εκτός από την Τουρκία υπάρχουν και άλλα κράτη που έχουν προβάδισμά ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την δική τους ανεξάρτητη πολιτική. Ταυτόχρονα, έχουν τα δικά τους συμφέροντα και με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, κυρίως με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Υπάρχουν επίσης και εσωτερικοί παράγοντες. Κατ “αρχάς, ο Ερντογάν δεν έχει μια απλή σχέση με τον πρωθυπουργό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Υπάρχει ανταγωνισμός, ο Νταβούτογλου έχει σκοπό την προεδρία, για αυτό και προσθέτει «χρώμα» στην πολιτική ζωή της Τουρκίας σε σχέση με τον Ερντογάν .

Δεύτερον, ο τουρκικός στρατός είναι εναντίον του Ερντογάν . Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν το θεμέλιο της τουρκικής δημοκρατίας . Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα μη αποδεκτών «εκκαθαρίσεων» με τα την υπόθεση «Εργενεκόν». Ο στρατός όμως είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με την πολιτική του Ερντογάν, και σε αυτόν τον «εσωτερικό παράγοντα» , οι Αμερικανοί έχουν αρκετά μεγάλη επιρροή.

Σήμερα, ο Ερντογάν είναι χρήσιμος για τους Αμερικανούς, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει την Ρωσία. Αύριο όμως ;

«SP»: Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ . Τι σημαίνει η πρόταση της Ελλάδας για την Αλεξανδρούπολη ;

ΑΠ: Μην βασιζόμαστε σε αυταπάτες περί διάσπασης του ΝΑΤΟ. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία με λαϊκιστικά συνθήματα. Δεν είχε ένα συνεκτικό πρόγραμμα απόσυρσης της χώρας από την κρίση. Η τρέχουσα πρόταση της Ελλάδας μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο βαθμό που υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία και συντονισμό με το ΝΑΤΟ, αλλιώς παραβιάζεται η Σύμβαση του Μοντρέ. Αλλά αν η κατάσταση «μετατραπεί» σε τέτοια που οι ενέργειες της Τουρκίας θα αποτελούν πρόκληση , τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα και ενδεχομένως να μην υποστηρίξει την Ρωσία, τονίζει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας .

– «Πιστεύω ότι είναι προσωρινά αδύνατο η Ρωσία να παρακάμψει το Βόσπορο δια μέσω της Ελλάδας»δηλώνει και ο ειδικός στις διεθνείς υποθέσεις Leonid Krutakov.

«Εκτός και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρρεύσει , διότι η Ελλάδα είναι μέλος της μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας διορίζεται με την συναίνεση της Ουάσιγκτον. Έτσι, η Ελλάδα, για να βοηθήσει την Ρωσία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, και η Βουλγαρία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καταλήγει ο ίδιος εμπειρογνώμονας .

Ο Ρωσός γεωπολιτικός ναλαυτής Leonid Krutakov κατ “αρχήν, όχι μόνο δεν αποκλείει την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την θεωρεί ως σχεδόν «δρομολογημένη» . Κατά την άποψή του, αυτή η προοπτική είναι ήδη εμφανής, και εκτιμά ότι είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί. Αλλά αν η ΕΕ καταρρεύσει, το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στο ΝΑΤΟ και στην αντιπαράθεση του με την Ρωσία.

Στην ουσία σε επικείμενη σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων και με «διαλυμένη» την ΕΕ, ενδεχομένως τότε Ελλάδα και Βουλγαρία να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική σε σχέση με την πάντα «πρόθυμη « Τουρκία.

«SP»: Θεωρείται την ελληνική πρωτοβουλία για την «δίοδο» ως μια εσωτερική διάσπαση του ΝΑΤΟ;

ΑΠ : «Ο Τσίπρας είπε κάποτε ότι θα καταψηφίσει τις αντι-ρωσικές κυρώσεις στην ΕΕ, διότι αισθάνονταν την διάθεση της κοινωνίας και ήθελε να πράξει το ορθό . Όλες οι πολιτικές του Έλληνα Πρωθυπουργού έχουν σχεδιαστεί για ένα εγχώριο ακροατήριο. Αλλά ο Τσίπρας δεν έχει κάνει κανένα πρακτικό βήμα προς την κατεύθυνσή αυτή . Δεν έχει εκπληρώσει καμία υπόσχεση που δήλωνε κατά την προεκλογική εκστρατεία του . Επίσης είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες θα επιστρέψουν στη δραχμή. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το βάρος της ευθύνης να λάβει μια τέτοια απόφαση. Έτσι, και αυτήν την πρόταση την λαμβάνω ως μια λαϊκιστική πρόταση μιας λαϊκιστικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο ίδιος.

Η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη από την Ρωσία, ειδικά κατά την στιγμή της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς δανειστές. Ταυτόχρονα ο Τσίπρας «απαιτεί» νέες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή. Και η υποστήριξη μεγάλων δυνάμεων όπως είναι η Ρωσία σημαίνει πάρα πολλά για την Ελλάδα, σημειώνει η ρωσική πλευρά .

«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλεία πολύ», λέει το λαϊκό άσμα και έχει απόλυτο δίκιο για την στάση της Πατρίδος μας στην Ανατολική Μεσόγειο και με τόσους εχθρούς γύρω μας .


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: