Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Οι Τούρκοι γλείφουν τους Αμερικανούς στον…

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πρωτοφανείς, ωμές εκφράσεις, για την Τουρκία χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να γλείψουν τον…πισινό των Αμερικανών, υπογραμμίζοντας ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος.gr, ο Πούτιν κατά την ετήσια μαραθώνια συνέντευξη τύπου, ενώπιον περίπου 1.400 δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «Αν οι Τούρκοι θέλουν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρω αν πράττουν ορθά», προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου. Χαρακτήρισε εχθρική ενέργεια την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, από τουρκικό F-16: «Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν ήταν ατύχημα. Προσπάθησαν να το καλύψουν. Αν ήταν ατύχημα, ας σήκωναν το τηλέφωνο να ...δώσουν εξηγήσεις. Αντιθέτως η Τουρκία κρύφτηκε πίσω από το ΝΑΤΟ» εξέφρασε δε την ενόχληση του για το γεγονός ότι μετά την κατάρριψη, η Άγκυρα επικοινώνησε με τις Βρυξέλλες και όχι με τη Μόσχα, ενώ διερωτήθηκε: «Τι έχουν πετύχει; Ίσως πίστεψαν ότι θα φύγουμε τρέχοντας από την Συρία; Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα».

Την ίδια στιγμή και ενώ γελοιοποιεί με αυτό τον τρόπο ο Πούτιν την Τουρκία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Abadi για την ανάπτυξη των στρατευμάτων της Τουρκίας. Σε ανακοίνωση του αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «ο αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιρακινή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και κάλεσε την Τουρκία να πράξει το ίδιο με την απόσυρση τυχόν στρατιωτικών μη εγκεκριμένων δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος». «Ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα πρέπει να είναι με την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης του Ιράκ» .





Θεωρούμε ότι οι Τούρκοι όχι μόνο γλύφουν τις ΗΠΑ στον … αλλά κρύβονται και μέσα στα φουστάνια του ΝΑΤΟ. Θέλουμε βέβαια να δούμε αν αυτό επαληθευτεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση, με την απόσυρση των Τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο Πούτιν συνεχίζει με ψυχραιμία το πλάνο της πλήρους απαξίωσης και εν τέλει πτώσης της Τουρκίας. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι πόσο ηχηρή θα είναι αυτή η πτώση …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: