Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Mόλις το 6% των φορολογουμένων εκτός προστασίας» (βίντεο)

Διαγραφή χρεών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα με τα 2 δις ευρώ, τόνισε ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. Μάλιστα αποκάλυψε ότι εκτός προστασίας μένει μόνο το 6% των φορολογουμένων, που είναι εκείνοι που δηλώνουν πάνω από 35.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε με παράδειγμα στο πως θα γίνει διαγραφή οφειλής: «αν ένα σπίτι είχε 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και τώρα είναι εμπορική 50.000, σε τρία χρόνια θα υπάρχει διαγραφή του χρέους. Και θα πληρώνει δόση με βάση το τι θα έπαιρνε η τράπεζα αν έκανα αναγκαστική εκτέλεση για να πουλήσει το σπίτι».

Όσον αφορά το ποσοστό εκείνων που δεν καλύπτουν το εισοδηματικό κριτήριο για να προστατεύονται ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε είναι μόλις 6% των φορολογούμενων. Συγκεκριμένα είπε ότι το οικογενειακό εισόδημα στην κατηγορία όσων δεν θα έχουν προστασία θα είναι πάνω από... 35.000 ευρώ το χρόνο. «Να δούμε ποιους προστατεύουμε και ποιους όχι», είπε ο υπουργός και αποκάλυψε ότι εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ δήλωνε το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ το 89% και μέχρι 35.000 ευρώ το 94%. «Μην μου πείτε ότι δεν προστατεύονται οι μεσαίες τάξεις. Εσείς αυτούς υποστηρίζετε, το 6%. Εδώ και οι υψηλές μεσαίες τάξεις μπαίνουν στο νόμο», τόνισε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Το νομοσχέδιο μοιράζει πολύ καλά το βάρος ανάμεσα στους φορολογούμενους, τους τραπεζίτες και τους δανειολήπτες», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως έχουμε «μία ολοκληρωμένη πολιτική». «Το κυρίαρχο είναι αν η κυβέρνηση πάει καλά με τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που εκπληρώνεται βήμα βήμα, με κόστος, με συμβιβασμούς με πράγματα που δεν θα κάναμε εμείς. Είναι σημαντικό ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση συνοδεύεται με την ρύθμιση των δανείων», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «αυτά τα «ο Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πλειστηριασμούς» φοβίζουν τον κόσμο, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, δημιουργούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν βλέπω ποιος μπορεί να κερδίζει από αυτή την διαδικασία». Το νομοσχέδιο, είπε, «προσπαθεί να μοιράσει το βάρος της αναπροσαρμογής ανάμεσα στις τράπεζες που υπάρχει κούρεμα, τους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και τους φορολογούμενους».

Απάντησε στην κριτική ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση θυμίζοντας τις διαφορές που υπήρχαν την Κυριακή με το κουαρτέτο για την προστασία των δανειοληπτών, τις 100 δόσεις και τα ανείσπρακτα ενοίκια. «Υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση, όπου κερδίσαμε πράγματα και χάσαμε πράγματα», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.



http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: