Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΕΜΠΛΟΚΗ ΙΣΡΑΗΛ… Ενεργειακα Έργα-Μαμουθ… Από την Αφρική σε Κύπρο και Ελλάδα… Ο Ρόλος της Κρήτης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ…

Δύο ενεργειακά έργα-«μαμούθ», που έχουν ως επίκεντρο την Κύπρο, εντάσσονται και στον νέο κατάλογο των 195 συνολικά έργων που χαρακτηρίζονται ως «καίριας σημασίας» και θα εξασφαλίσουν ενεργειακά την Ευρώπη. Ο κατάλογος δημοσιεύτηκε χθες επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «και τα έργα θα αποτελέσουν ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης».

Επίσης, όπως αναφέρεται, «θα συμβάλουν στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης ορισμένων κρατών-μελών».

Το πρώτο έργο είναι ο ηλεκτρικός υποθαλάσσιος αγωγός «EuroAsian Interconnector», ο οποίος, όπως αναφέρεται, προβλέπεται να συνδέσει την ... Αφρική με την Ευρώπη και θα ξεκινά από τη Χαντέρα, θα φτάνει στην Κοφίνου, από την Κοφίνου θα επεκτείνεται προς τα Κοράκια Κρήτης και από εκεί μέχρι την Αττική.

Το δεύτερο έργο είναι υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Κρήτη και από εκεί στην Ελλάδα, γνωστός ως «EastMed Pipeline».

Στο μεταξύ, λαλίστατος ήταν χθες ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της ισραηλινής Globes, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται με την Κύπρο δύο επιλογές κοινής ανάπτυξης των κοιτασμάτων των δύο χωρών: Η πρώτη επιλογή είναι η από κοινού ανάπτυξη των κοιτασμάτων μέσω των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και μια δεύτερη επιλογή είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και από εκεί το αέριο μπορεί να διοχετεύεται προς την Ευρώπη.

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: