Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς ένα τατουάζ μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση για καρκίνο

Το τατουάζ είναι για πολλούς τρόπος έκφρασης και έχει έρθει και πάλι στη μόδα τα τελευταία χρόνια, όμως μπορεί να μπερδέψει τους γιατρούς και να μας βάλει σε περιττές περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, μπορεί να «ξεγελάσει» τα διαγνωστικά μηχανήματα και να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για καρκίνο.

Αυτό ακριβώς συνέβη πρόσφατα σε μια 32χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ. Η γυναίκα είχε λάβει διάγνωση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι γιατροί ζήτησαν να πραγματοποιηθεί Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET scan) ώστε να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματός της.

Το μελάνι από τα τατουάζ που κάλυπταν τα πόδια και τους μηρούς της αλλοίωσε το ... αποτέλεσμα της εξέτασης, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (λεμφογάγγλια) της 32χρονης.

Αργότερα οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι το αποτέλεσμα ήταν ψευδώς θετικό και ότι δεν υπήρχαν καρκινικά κύτταρα στους λεμφαδένες της ασθενούς.

Η γυναίκα υποβλήθηκε στην ούτως ή άλλως αναγκαία υστερεκτομή –η διάγνωση για καρκίνο του τραχήλου ήταν ορθή– όμως δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε περαιτέρω ακτινοβολίες, αφού ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της όπως είχε υποδείξει αρχικά η εξέταση.

Πώς προέκυψε το ψευδώς θετικό αποτέλεσμα

Όπως εξηγεί ο χειρουργός Ramez Eskander από την Καλιφόρνια, όταν κάνουμε ένα τατουάζ, μέρος από το μελάνι απορροφάται από τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος και μεταναστεύει προς τους λεμφαδένες.

Ο Eskander και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν αναλυτικά τα ευρήματά τους για την περίπτωση της 32χρονης στην επιθεώρηση Journal of Obstetrics & Gynecology και επισημαίνει πως οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν αυτήν την πιθανή επίδραση του τατουάζ όταν θέλουν να επιβεβαιώσουν μια διάγνωση για καρκίνο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: