Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Στον Εισαγγελέα ο φάκελος Digea - ΕΕΤΤ

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τον διαγωνισμό παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea. Τα μέλη της ΕΕΤΤ δεν παραιτούνται και ζήτησαν τη συνδρομή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλογίζοντας στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη διάθεση παρέμβαση στο εσωτερικό της «ανεξάρτητης» αρχής...


Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός υποστηρίζει πως η ΕΕΤΤ έχει χειριστεί το θέμα του διαγωνισμού των ψηφιακών συχνοτήτων με τρόπο που προκαλεί ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο έλεγχος επί των πεπραγμένων της ΕΕΤΤ, και ειδικότερα επί της διαδικασίας που τηρήθηκε για την παραχώρηση των συχνοτήτων στην Digea, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να στείλει τον φάκελο της έρευνας στον Εισαγγελέα για τη διερεύνηση και τυχόν ποινικών ευθυνών!

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι, φυσικά, η σύμβαση της Digea με το Ελληνικό Δημόσιο που αφορά τη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια. Μόνο αν η σύμβαση κηρυχθεί παράνομη, θα είναι δυνατόν να... γίνει εκ νέου διαγωνισμός παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε πολλές παρατυπίες που έγιναν με ευθύνη της ΕΕΤΤ, ώστε αφενός να βγουν εκτός διεκδίκησης οι άλλες εταιρείες-ενδιαφερόμενοι για το δίκτυο εκπομπής και αφετέρου να αλλάξουν μετά τον διαγωνισμό οι όροι παραχώρησης.

Το ζήτημα των ψηφιακών συχνοτήτων έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα πολιτικής ενάντια στα διαπλεκόμενα συμφέροντα από την κυβέρνηση, η οποία επιμένει πως τον Ιούνιο θα φέρει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την τηλεοπτική αδειοδότηση και τις ψηφιακές συχνότητες. Με αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ψαλιδιστούν οι αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ειδικά στο σκέλος της αρμοδιότητας για την προκήρυξη διαγωνισμών παραχώρησης αδειών.

Η κόντρα του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη με τα μέλη της Διοίκησης της ΕΕΤΤ έφθασε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αρμόδια Επίτροπος με επιστολή της στον υπουργό ζητάει να ενημερωθεί αν υπήρξε παρέμβαση στη λειτουργία της ρυθμιστικής αρχής.

http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2015/05/digea_20.html#.VVzFJlJ27mc

Δεν υπάρχουν σχόλια: