Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Αλλεργία στo κινητό και τον υπολογιστή



Η λεγόμενη ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο ασαφούς συμπτωματολογίας έπειτα από την έκθεση σε πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Μερικά από τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι το κοκκίνισμα του δέρματος και το μούδιασμα, η έλλειψη συγκέντρωσης, οι ταχυπαλμίες και η ζαλάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών δεν αναγνωρίζει επισήμως την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, η «πάθηση» υπερπροβάλλεται από τα Μέσα χωρίς να...παρέχεται η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες είναι πραγματικά, αποδίδονται σε ψυχολογικά και όχι σε βιολογικά αίτια, αναφέρει το άρθρο των James Rubin και Sir Simon Wessely από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και ο George Johnson, επιστημονικός συντάκτης των New York Times.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη σειρά του, υπογραμμίζει πως τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν κατατάσσονται σε κανένα επισήμως αναγνωρισμένο σύνδρομο. «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα διαγνωστικά κριτήρια για την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ούτε και επιστημονική βάση ώστε να συνδεθούν τα συμπτώματα της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία», αναφέρει το σχετικό πληροφοριακό δελτίο του ΠΟΥ.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: