Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ «ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ» "Kλείδωσε" ο "Greek Stream" - Η Ελλάδα επιστρέφει στο ενεργειακό κλαμπ με "ζεστό χρήμα" (upd)

Με την συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του αφεντικού της Gazprom Αλεξέι Μιλερ στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου "κλείδωσε" το έργο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμνένα καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα κι ένας «οδικός χάρτης» που περιγράφει επακριβώς τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες της κάθε πλευράς.

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τα Σκόπια δημιουργεί μια επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Και σε αυτό το έργο έχουν ποντάρει πολλά στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα θα κερδίζει 500 εκατ. ευρώ ετησίως και πιθανότατα ένα ποσό από αυτά θα ...καταβληθεί άμεσα ως προκαταβολή από την ρωσική κυβέρνηση στην Αθήνα λύνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Νωρίτερα πλήρη συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Greek Stream είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

O νέος αυτός αγωγός θα αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του Turkish Stream που θα ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα φτάσει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία θέλει να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά παρακάμποντας όμως την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα προσφέρει μία επένδυση που θα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μεταξύ των οφελών για την Ελλάδα θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

Πηγές που μετείχαν στη συνάντηση ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Εκλάδας προς την Ευρώπη, τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και ενός "οδικού χάρτη" που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

Πολύ πιθανό να «πέσουν» σήμερα υπογραφές για τον αγωγό, τον οδικό χάρτη, που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς και το χρονοδιάγραμμα

Αυτή τη στιγμή το "αφεντικό" της Gazprom είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και συνομιλεί με το πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.

Δεν απέκλεισαν επίσης την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Οι δυο άνδρες αναχώρησαν από το υπουργειο για το Μέγαρο Μαξίμου συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, δηλώνει έτοιμη να αξιολογήσει οποιαδήποτε συμφωνία ενδεχομένως προκύψει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Gazprom, αλλά προς το παρόν δεν δέχεται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο μέχρι να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: