Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Εγκεφαλικό εμφύτευμα δίνει ελπίδες θεραπείας της υπέρτασης

Μια εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή που δημιούργησαν γερμανοί ερευνητές προκαλεί σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neural Engineering.


Η συσκευή που εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα δοκιμάστηκε επιτυχώς σε πειραματόζωα, μειώνοντας έως και κατά 40% την αρτηριακή τους πίεση, χωρίς μάλιστα σοβαρές παρενέργειες.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μικροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ Ντένις Πλάχτα, εκτιμούν ότι η μικρο-συσκευή ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει εναλλακτική θεραπευτική λύση για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην αντιϋπερτασική αγωγή με φάρμακα.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν την συσκευή, που διαθέτει...24 ηλεκτρόδια και έχει μήκος δύο εκατοστών και διάμετρο 0,8 χιλιοστών, ενώ εκπέμπει 40 ηλεκτρικούς παλμούς ανά δευτερόλεπτο, σε πέντε αρσενικούς αρουραίους. Τοποθετήθηκε γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φθάνει έως το θώρακα και την κοιλιά, περνώντας από ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά.

Το εμφύτευμα διαθέτει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όταν αυξάνει η αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, στέλνει τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου νεύρου σε διάφορα σημεία του, με διάφορες συχνότητες και εντάσεις παλμών. Τελικά, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να μειώσουν την αρτηριακή πίεση των τρωκτικών έως και 60% από το αρχικό επίπεδό της. Σημαντικές παρενέργειες, όπως μεγάλη μείωση των παλμών της καρδιάς ή της αναπνοής, δεν παρατηρήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Δρ Πλάχτα, «δείξαμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση χωρίς παρενέργειες, πράγμα σημαντικό για μια ευρεία γκάμα πιθανών θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νευρική διέγερση, χωρίς να επέμβουν στο ίδιο το νεύρο».

Πάντως επειδή η εμφύτευση της συσκευής απαιτεί χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, δεν αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη θεραπευτική επιλογή για την υπέρταση, αλλά θα αφορά κυρίως όσους ασθενείς, για οποιονδήποτε λόγο, αντιστέκονται στην υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία.


www.health.in.gr
http://www.ygeianews.gr/node/6005

Δεν υπάρχουν σχόλια: