Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Το μαγνήσιο και ΟΧΙ το ασβέστιο το «κλειδί» για γερά κόκκαλα

Η αντίληψη ότι το ασβέστιο αποτελεί το «θεμέλιο λίθο» για την απόκτηση γερών οστών έχει παγιωθεί στις κοινωνίες μας. Παρόλα αυτά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα – το ασβέστιο αποτελεί απλώς ΈΝΑ από τα αναρίθμητα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να οικοδομήσει γερά οστά.

Η καθημερινή συμπερίληψη μαγνησίου στη διατροφή μας, και όχι η αποκλειστική «εστίαση» στο ασβέστιο, μπορεί να αποτελέσει την οδό για τη δημιουργία υγιών οστών κατά την εφηβεία, όπως υποδεικνύει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε την ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (σ.σ pentapostagma.gr – Pediatric Academic Societies (PAS) – USA).

Επανεξετάζοντας τα πραγματικά οφέλη του Ασβεστίου

Η συνηθέστερη θεώρηση αποτελεί την προώθηση της χρησιμοποίησης του ασβεστίου για την αντιμετώπιση των οστεϊκών «αδυναμιών». Πόσο, χρήσιμα και αποτελεσματικά, όμως, είναι στην πραγματικότητα τα .... διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το έτος 2004 απέδειξε ότι τα άτομα με υπερβολικό ασβέστιο στη στεφανιαία αρτηρία, που λαμβάνουν στατίνες, αντιμετωπίζουν 17 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων από όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι κύριοι ενοχοποιητικοί παράγοντες για την πρόκληση καρδιακών επεισοδίων ήταν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) και της συσσώρευσης ασβεστίου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 απέδειξε ότι το ασβέστιο από διατροφικές πηγές οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των οστών συγκριτικά με τα συμπληρώματα διατροφής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπρόσθετα, έρευνα του 2008 ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ασβεστίου συνδέονται με έναν σημαντικό αριθμό καρδιακών επεισοδίων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (BMJ 2008)

Ακόμη, μία μετα-ανάλυση ερευνών που έλαβε χώρα το έτος 2010 απέδειξε ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου (δίχως τη συνοδευτική χορήγηση βιταμίνης D) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων (BMJ 2010).

Χαρακτηριστική είναι η σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση (National Osteoporosis Foundation (NOF) των Η.Π.Α., η οποία επισημαίνει ότι η τροφή αποτελεί την καλύτερη/ανεξάντλητη πηγή ασβεστίου: «Οι άνθρωποι που λαμβάνουν την συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου από τις τροφές δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μπορεί, όμως να χρειάζεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D (σ.σ. pentapostagma.gr – για την αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου). Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου από συμπληρώματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας των νεφρών καθώς και έτερων προβλημάτων υγείας.


pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: