Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ – ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

Οι χημικές ουσίες φθαλικού εστέρα, που βρέθηκαν σε προϊόντα βινυλίου,έχουν συνδεθεί με την μεταλλαγμένη ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων των αρσενικών βρεφών.

Tα αγόρια έμβρυα που εκτίθενται στη μήτρα σε υψηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας που βρέθηκε σε προϊόντα βινυλίου,γεννήθηκαν με ελαφρώς παραλλαγμένη ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Η μελέτη των σχεδόν 200 σουηδικών βρεφών είναι η πρώτη που συνδέει το χημικό διισοεννεάνο φθαλικό εστέρα (DINP) με τις μεταβολές στην...ανάπτυξη του ανθρώπινου αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Προηγούμενες μελέτες σε αγόρια βρέφη σε τρεις χώρες, διαπίστωσαν ότι μια παρόμοια χημική πλαστικών,η DEHP, συνδέθηκε με τον ίδιο τύπο αλλαγών στα γεννητικά όργανά τους.

Λιγότερες πληροφορίες παραδίδονται για τους αναπαραγωγικούς κινδύνους της DINP, μιας χημικής ουσίας που οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να αντικαθιστά την ουσία DEHP σε πολλά προϊόντα, όπως τα παιχνίδια βινυλίου, στο δάπεδο και στις συσκευασίες. Στα ποντίκια, τα υψηλά επίπεδα μπλοκάρουν την τεστοστερόνη και μεταβάλλουν την ανάπτυξη των όρχεων.

»Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό το υποκατάστατο φθαλικό μπορεί να μην είναι ασφαλέστερο από το χημικό που αντικαθιστά» έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Carl-Gustaf Bornehag απ’το Πανεπιστήμιο του Karlstad της Σουηδίας, στο περιοδικό »Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας.»

Τα επίπεδα της DINP στους ενήλικες και τα παιδιά των ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

«Αυτή η μελέτη εγείρει ανησυχίες για τη DINP, την ουσία που χρησιμοποιείται σε αυξημένες ποσότητες σε προϊόντα που περιέχουν πλαστικά βινυλίου, καθώς και ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη του εμβρύου,» είπε ο Δρ Russ Hauser, ένας καθηγητής της περιβαλλοντικής και εργασιακής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας που δεν συμμετέχει στη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τους μεταβολίτες των πέντε φθαλικών ενώσεων στα ούρα των εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.Η ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων των ανδρών αρχίζει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Shanna Swan, ένας καθηγητής της αναπαραγωγικής επιστήμης στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την απόσταση του ανώτερου γεννητικού συστήματος – το μήκος μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων – όταν τα βρέφη ήταν κατά μέσο όρο 21 μηνών. Τα βρέφη που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα DINP στη μήτρα ,σημείωναν κατά μέσο όρο μια απόσταση ελαφρώς μικρότερη – περίπου επτά εκατοστά της ίντσας – από ότι τα αγόρια με χαμηλότερη έκθεση.

«Αυτές ήταν πραγματικά ανεπαίσθητες αλλαγές», είπε ο Swan.

Θεωρημένο ως ένα σημάδι ατελούς αρρενοποίησης, η συντομευμένη απόσταση του ανώτερου γεννητικού συστήματος στους άνδρες έχει συσχετισθεί με τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων, τη χαμηλή ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα. Στους άνδρες, η μέτρηση αυτή είναι συνήθως 50% συχνότερη από ότι στις γυναίκες.

Αλλά είναι άγνωστο το εάν μια ελαφρώς μικρότερη απόσταση αντιστοιχεί σε βρέφη με προβλήματα γονιμότητας στη ζωή τους αργότερα.

«Χρήζει περισσότερης διερεύνησης το να κατανοηθεί αν ο βαθμός της μικρότερης απόστασης του ανώτερου γεννητικού συστήματος κατά τη γέννηση συνδέεται με μειωμένη αναπαραγωγική λειτουργία αργότερα στη ζωή τους » είπε η Emily Barrett, μια επιστήμονας της αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center στη Νέα Υόρκη.

Για άλλες φθαλικές ενώσεις, η μελέτη βρήκε μικρότερη απόσταση του ανώτερου γεννητικού συστήματος με υψηλότερες συγκεντρώσεις, αλλά τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, που σημαίνει ότι μπορεί να οφείλονταν στην τύχη. Οι Σουηδές γυναίκες στη νέα μελέτη είχαν επίπεδα φθαλικών παρόμοια με των γυναικών των ΗΠΑ σε προηγούμενες μελέτες του Swan. Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν το 2005 και το 2008, συνδέoνταν με πολλές φθαλικές ενώσεις σε μικρότερη απόσταση του ανώτερου γεννητικού συστήματος.

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, μιας ομάδας που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές χημικών, είπε ότι η μελέτη «αναφέρει μικρές αλλαγές που συνδέονται με την έκθεση σε DINP», αλλά δεν αποδεικνύει ότι η χημική ουσία προκαλεί τις αλλαγές.

Ο εκπρόσωπός τους είπε ότι τα νέα ευρήματα »δείχνουν να αντιφάσκουν» με τα προηγούμενα ευρήματα συγγραφέων καθώς και με τις δύο άλλες μελέτες που δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της ουσίας DINP και της απόστασης του ανώτερου γεννητικού συστήματος των ανδρών. Επιπλέον, η μελέτη βασίζεται σε ένα μόνο δείγμα ούρων από τις μητέρες. Ως αποτέλεσμα, η «αληθοφάνεια είναι αναξιόπιστη», δήλωσε η ομάδα της βιομηχανίας. «Για να αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφεια στον τομέα της επιδημιολογίας, υπάρχουν κριτήρια που θα πρέπει να αξιολογούνται και να εξετάζονται … Διαπιστώσαμε ότι τα σκορ αυτής της μελέτης είναι πολύ χαμηλά για πολλά σημαντικά ζητήματα.»

Η ομάδα της βιομηχανίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το »σε ποιους τύπους προϊόντων χρησιμοιποιείται η DINP». Οι επιστήμονες είπαν ότι οι εκθέσεις στο χημικό αυτό μπορεί να προέλθουν από τα τρόφιμα ή μέσω της επαφής του δέρματος με έπιπλα από το σπίτι ή είδη παιδικής φροντίδας.

Το 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν προσωρινά τη χρήση της ουσίας DINP και δύο άλλων φθαλικών πλαστικοποιητών σε παιχνίδια και άλλα προϊόντα για παιδιά. «Η απαγόρευση αυτή δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο,» είπε ο Swan.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων συνέστησε τον Ιούλιο να γίνει μόνιμη η απαγόρευση και επέμεινε ότι « οι οργανισμοί των ΗΠΑ είναι υπεύθυνοι για την έκθεση στην ουσία DINP μέσω των τροφίμων και των άλλων προϊόντων που διεξάγουν τις απαραίτητες εκτιμήσεις κινδύνου. «

Ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις,ο Swan πρότεινε ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην ουσία DINP με την ενσωμάτωση μη επεξεργασμένων, συσκευασμένων τροφίμων στη διατροφή τους και με την αποφυγή της θέρμανσης ή αποθήκευσης τροφίμων σε πλαστικά δοχεία.

LINDSEY KONKEL

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΠΙΤΣΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ HELLASFORCE

Δεν υπάρχουν σχόλια: