Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αλλάζουν οι διοικήσεις στις τράπεζες – Ο έλεγχος στο δημόσιο

Στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί ο ουσιαστικός έλεγχος του Δημοσίου στις τράπεζες, προχωρά η νέα κυβέρνηση, με πρώτο στόχο την αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προετοιμάζεται αλλαγή του νόμου που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών προκειμένου, ασκώντας τα δικαιώματα πλειοψηφίας που κατέχει το Δημόσιο στις τράπεζες, η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις της στην Οικονομία δια μέσου των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ήδη προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί συχνά κατά του τραπεζικού συστήματος και των διοικήσεων των τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι διοικήσεις που πτώχευσαν τις τράπεζες. Σε προεκλογικές τους τοποθετήσεις υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διατυπώσει τις θέσεις του κόμματος για τον τραπεζικό τομέα, κυρίως σε τομείς όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι δανειοδοτήσεις στις... επιχειρήσεις (φτάνοντας μέχρι την περίπτωση μηνυτήριας αναφοράς του κ. Π. Κουρουμπλή για τους όρους με τους οποίους οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε δανειοδοτήσεις της τελευταίας 15ετίας). Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο νυν υπερυπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης είχε αναφερθεί σε εθνικοποίηση των τραπεζών, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι ιδιώτες μέτοχοι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι από μία τέτοια προοπτική.

Στην παρούσα φάση το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 67,3% της Τράπεζας Πειραιώς, το 66,24% της Alpha Bank, το 57,2% της Εθνικής Τράπεζας και το 35,4% της Eurobank.

Σε επίπεδο συμμετοχής ιδιωτών μετόχων, η Eurobank βρίσκεται πιο μακριά από τον εναγκαλισμό του Δημοσίου, καθώς το 42% των μετοχών της βρίσκεται στα χέρια τριών μεγάλων funds, του Fairfax (17%), του Capital (20%) και του MacKenzie (6%).

Στην Alpha Bank, το fund Wellington ελέγχει ποσοστό 5%, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή της Paramount Holdings με ποσοστό 1,28% μέσω κοινών μετοχών και 7,71% μέσω warrants.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, ποσοστό 10% ελέγχει το fund Capital, 6,60% το fund Paulson, 3,9% η Deutsche Bank και 1% το Ταμείο Συνταξιούχων Δασκάλων ΗΠΑ.

Κανένας μέτοχος δεν έχει ποσοστό άνω του 1% στην Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων δεν αναμένεται να παίξουν κάποιο ρόλο στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς παραδοσιακά κανείς μέτοχος, ντόπιος ή ξένος, δεν έχει αντιτεθεί στη βούληση κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών δεν αναμένεται να περιμένουν αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, αλλά θα γίνουν άμεσα, καθώς η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση την πρωτοβουλία για την υλοποίηση προεκλογικών της δεσμεύσεων με άξονα την κοινωνική της πολιτική («κόκκινα» δάνεια ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων) και τους στόχους για ανάπτυξη – πάταξη της διαπλοκής (δάνεια επιχειρήσεων).


http://arouraios.gr/2015/01/allazoun-oi-dioikiseis-stis-trapezes/

Δεν υπάρχουν σχόλια: