Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ...Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ...

του Μιχάλη Χατζή (από ανάρτηση στο fecebook) 

.........Κάποτε , πριν πολλά χρόνια, το Μεσολόγγι, με την εγκληματική συνενοχή δημοτικών αρχών και δημοτών ( ελάχιστοι - τους ονόμαζαν γραφικούς- ήταν αυτοί που αρχικά αντιδρούσαν),
είχαν μετατρέψει κομμάτι της λιμνοθάλασσας σε απέραντο σκουπιδότοπο.

.........Το περιβαλλοντικό έγκλημα , στηριγμένο στην άγνοια και στην αδιαφορία των πολλών, ήταν διαρκές ...οι αντιδράσεις με την πάροδο των χρόνων μεγάλωναν , η αυξανόμενη ευαισθησία μερίδας των πολιτών μαζί με την βαθύτερη γνώση των συνεπειών μιας τέτοιας πρακτικής, σε συνδυασμό με αυστηρότερα νομοθετικά πλαίσια, οδήγησαν σταδιακά - και με την απειλή επιβολής μεγάλων οικονομικών προστίμων - στην επιλογή της λύσης της κατασκευής του ΧΥΤΑ, στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου .
.
.........Η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου και η τελική επιλογή αυτού δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση, οι αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού ισχυρές .........μέχρι και η παρέμβαση των ΜΑΤ χρειάστηκε για να επιβληθεί τελικά η λύση της...κατασκευής ΧΥΤΑ στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου.
.
.........Αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ , ΣΗΜΕΡΑ , ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ !!!
.
.........Το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα , είναι συνέχεια ενός ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ και ΔΙΑΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ, εκείνο της προβληματικής κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
.
.........Πριν λοιπόν από δεκαετίες ο σκουπιδότοπος της Κλείσοβας , μέσω της τροφικής αλυσίδας (ψάρια) μετέφερε ρυπογόνες ουσίες , άκρως επικίνδυνες, στους κατοίκους, και όχι μόνο, της περιοχής!!!


.........Σήμερα, τα υγρά απορροής του κατεστραμμένου ΧΥΤΑ, ελεύθερα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και πάλι στις ισχυρά ρυπογόνες ουσίες να καταλήξουν μέσω πλέον του πόσιμου νερού, σε μας τους ίδιους και πάλι ...
.
Τότε, δεκαετίες πριν, ελάχιστοι αντέδρασαν ...σήμερα και πάλι γίνεται το ίδιο ...
.
Κανείς πάντως δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται ή να εντυπωσιάζεται από το υψηλό ποσοστό καρκινογεννέσεων στην περιοχή μας...κανείς... γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η γνώση υπάρχει παντού γύρω μας και οι λίγες φωνές ακούγονται και πάλι !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: