Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη φορολόγηση ακινήτων, αλλά δεν είναι Συνταγματικό δικαστήριο.

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη φορολόγηση ακινήτων, σε περιοχές που δεν ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες, αφού η σχετική υπουργική απόφαση καθόριζε αναδρομικά τις αξίες των ακινήτων με συγκριτικά στοιχεία του 2010, ενώ θα έπρεπε οι αξίες να είναι επικαιροποιημένες, λόγω της κρίσης.

Εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένες μόνο οι αξίες των ακινήτων όπου δεν ισχύουν οι αντικειμενικές και όχι και εκεί που ισχύουν; Μήπως, παντού δεν έχουν πέσει οι αξίες των ακινήτων; Με βάση λοιπόν το σκεπτικό του ΣτΕ είναι καταχρηστική ως αντισυνταγματική η φορολόγηση των ακινήτων με αντικειμενικές αξίες του...2007 (οι οποίες ισχύουν ακόμα σήμερα), όταν οι πραγματικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρότερες.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε για τους πολίτες μόνο που προσέφυγαν και αφορά μόνο την περιοχή της Ν. Μάκρης. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όποιος πολίτης θέλει να δικαιωθεί με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να πάει σε δικηγόρους και να καταβάλει πολλαπλάσια έξοδα για να πάρει τελικά, έπειτα από χρόνια μια απόφαση, που θα του είναι άχρηστη. Εδώ ακριβώς συνειδητοποιείται η χρησιμότητα της ύπαρξης Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως υπάρχει σε όλα σχεδόν τα άλλα πολιτισμένα κράτη. Αν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο και όχι το ΣτΕ (που δικάζει προσωπικές υποθέσεις), τότε η απόφασή του θα ίσχυε αυτόματα για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο για τους προσφεύγοντες.

Όμως το δικό μας σάπιο πολιτικό σύστημα, δεν εισήγαγε το θεσμό του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προφανώς για να κάνει εύκολο το παιχνίδι της κυβέρνησης σε βάρος του λαού. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.


Πέτρος Χασάπης

http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: