Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Αυτή είναι η σφήκα-εξολοθρευτής εμφανίστηκε και στα Βαλκάνια!

Δυστυχώς δεν υπάρχουν σύνορα για τις… σφήκες! Ο φόβος και ο τρόμος όλων έχει γίνει η σφήκα-εξολοθρευτής, καθώς στο παρελθόν προκάλεσε τον θάνατο έξι ατόμων στη Γαλλία και η οποία στο…

πέρασμά της καταστρέφει καλλιέργειες, αμπέλια και μελίσσια, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα να έρθει και στην Ελλάδα! Πρόσφατα ένας μελισσοκόμος στη Σλοβενία ανέφερε πρώτη φορά την παρουσία στη χώρα της τρομερής ασιατικής σφήκας, που θεωρείται δολοφόνος των μελισσών. Ο μελισσοκόμος παρατήρησε αρχικά μεγάλη καταστροφή στα μελίσσια του και αργότερα βρήκε τη σφήκα, που εικάζεται ότι πέρασε στη χώρα από την Ιταλία, όπου ήδη έχει παρουσία.

Πρόκειται για σφήκα που φτάνει σε μήκος ακόμη και τα 6 εκατοστά και μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα. Οι μέλισσες γίνονται εύκολη λεία της, αφού δεν διαθέτουν...αμυντικούς μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουν τις εισβολές στα μελίσσια, που μπορεί να θανατώσουν 40 μέλισσες το λεπτό!

«Προς το παρόν δεν έχουμε εντοπίσει αυτό το είδος σφήκας στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται λόγω του κλίματος να φτάσει και στη χώρα μας» λέει ο Πασχάλης Χαριζάνης, καθηγητής Μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η σφήκα-εξολοθρευτής ανήκει στο ίδιο γένος με τη γνωστή στη χώρα μας κόκκινη σφήκα (σερσέγκι ή σερσένι), όμως είναι μεγαλύτερη και το τσίμπημά της μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνο, ειδικά σε άτομα τα οποία είναι αλλεργικά.

«Οι σφήκες μπορούν να περάσουν εύκολα σε μια χώρα, μέσα από τις εισαγωγές προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από τη νότια Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία και είναι πιθανόν να εμφανιστεί και στα Βαλκάνια. Οι παγίδες με τροφές και δηλητηριασμένα δολώματα είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για την εξολόθρευση των σφηκών, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτοί οι μέθοδοι, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς αντιδρά το συγκεκριμένο είδος» καταλήγει ο κ. Χαριζάνης.

http://www.trelokouneli.gr/afti-ine-i-sfika-exolothreftis-emfanistike-ke-sta-valkania/

Δεν υπάρχουν σχόλια: