Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Νέο παραλήρημα από το Επόπτη Αλιείας – Καταργεί στη πράξη τις επαγγελματικές άδειες σκάφους εσωτερικών υδάτων και την πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα στους συνταξιούχους.

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού σε δεξαμενή νερού μόνο για παραγωγή αλατιού, βάζει τώρα στο στόχαστρο του, τους ψαράδες και τα δικαιώματα τους στην ελεύθερη αλιεία.
Ο κ δημητρίου, κατόπιν συνεννοήσεως και αγαστής συνεργασίας με τις διοικήσεις των σωματείων ελευθέρων αλιέων Μεσολογγίου και Αιτωλικού, εφηύρε διάταξη η οποία αναγκάζει σε παροπλισμό το μεγαλύτερο μέρος των σκαφών της λιμνοθάλασσας και οδηγεί σε αφανισμό και οικονομικό μαρασμό τους ψαράδες ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο, διάπλατα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της λιμνοθάλασσας σε συμφέροντα άγνωστα, με το μικρότερο δυνατό τίμημα. Κυριολεκτούμε λέγοντας εφηύρε, διότι ούτε το υπουργείο έχει στείλει σχετικό έγγραφο, ούτε έχει ψηφιστεί από τη βουλή των Ελλήνων τροποποίηση ή αλλαγή της υφιστάμενης διαδικασίας έκδοσης επαγγελματικών αδειών για τα σκάφη εσωτερικών υδάτων.
Ο τιτάνιος και μεθοδικός του αγώνας άρχισε πριν περίπου 3 χρόνια όταν έστελνε έγγραφα στα σωματεία και ζητούσε από τα ΔΣ, να μην ξαναδώσουν βεβαίωση ασκήσεως επαγγέλματος στον πιο αδύναμο κρίκο των επαγγελματιών αλιέων που είναι οι συνταξιούχοι ψαράδες, οι οποίοι έλαχε να έχουν κάνει αυτασφάλιση στο ΙΚΑ εδώ και 50 χρόνια και σήμερα να παίρνουν το τερατώδες ποσό των ...350 ευρώ. Αυτή του την ανηθικότητα, τη στήριζε σε διατάξεις και ΚΥΑ, τις οποίες βέβαια δεν μπορούσε καμιά αρχή να υλοποιήσει . Όσοι τον άκουσαν, πήγαν και δήλωσαν το παραπάνω εισόδημα από την αλιεία στα ασφαλιστικά τους ταμεία, με αποτέλεσμα να τους κόψουν τη μισή σύνταξη και η εφορία να τους πάρει τα άλλα μισά. Όταν κατάλαβε ότι οι ψαράδες τον πήραν χαμπάρι και οι υπόλοιπες υπηρεσίες τον απαξίωσαν, αυτός ως καλός υπάλληλος της ιδιωτικοποίησης, συνέχισε να ψάχνει διατάξεις και ΚΥΑ, ώστε να μπορέσει να συνθέσει μια άλλη νομική πραγματικότητα, η οποία θα του επέτρεπε την αρχή του ξηλώματος των υφιστάμενων σχέσεων παραγωγής και φυσικών προσώπων της λιμνοθάλασσας. Τώρα τελευταία ανακάλυψε πάλι κάτι σχετικό με το θέμα και άρχισε εκ νέου τις κοινοποιήσεις στα σωματεία. Η ανακάλυψη του στηρίζετε σε ΚΥΑ η οποία αφορά παράκτια αλιεία άλλων περιοχών και έχει σχέση με εξαρτημένη εργασία, η οποία βέβαια ουδεμία ισχύ μπορεί να έχει εντός λιμνοθάλασσας, πόσο μάλλον όταν η λιμνοθάλασσα διέπεται από ειδικό καθεστώς.
Άρα, μήπως το πρόβλημα του κ δημητρίου εκτός του έμψυχου υλικού, είναι το ειδικό καθεστώς που διέπει την λειτουργία της λιμνοθάλασσας και εμποδίζει κάποιους να κάνουν μια fast track επένδυση; Μην ξεχνάμε ότι η απόρριψη για αποζημίωση των ελευθέρων αλιέων από τη θεομηνία του 2008, στηρίχθηκε και πάλι σε κάποια ΚΥΑ αποζημίωσης παράκτιων αλιέων άλλης περιοχής της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο μετέτρεψε την εντολή της ΕΕ για αποζημίωση αλιέων που έχασαν το εισόδημά τους, σε αποζημίωση υλικών και πίστεψε ότι κατάφερε το σημαντικότερο. Πίστεψε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να θεμελιώσει την άποψη, ότι ελεύθερη αλιεία στη λιμνοθάλασσα δεν μπορεί να υφίσταται γιατί στερείτε νομιμοποίησης.
Για το θέμα της αποζημίωσης των ψαράδων, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Η προσπάθεια και ο αγώνας του όμως πλέον γίνεται πολυμέτωπος, γιατί του τελειώνουν και τα περιθώρια. Ο λίγος χρόνος που του απομένει για την σύνταξη, του επιτείνει την αγωνία για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής που έχει δρομολογήσει αρκετό καιρό τώρα. Αν και εμείς μαθαίνουμε ότι, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με αυτή τη σύνταξη. Λίγο το ΙΧΘΥΚΑ που τον στοιχειώνει, λίγο τα πόστα που πέρασε , λίγο η προσφυγή των ψαράδων στο διοικητικό δικαστήριο για την αποζημίωση, ενδεχομένως και οι υποσχέσεις που έχει αναλάβει για την νέα πραγματικότητα της λιμνοθάλασσας, δεν του επιτρέπουν να γευτεί τον καρπό των πράξεών του.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα χωρίς καμιά προειδοποίηση και ενημέρωση, στέλνει έγγραφο στα σωματεία στα οποία απαιτεί βάση κάποιας άσχετης ΚΥΑ, την οποία μαγείρεψε ο ίδιος, αφαιρώντας αυτά που δεν τον βόλευαν και προσθέτοντας απωθημένα μίσους των μελών των ΔΣ των σωματείων των ψαράδων απέναντι σε συναδέλφους τους, να μην δοθεί σε κανέναν ψαρά βεβαίωση ασκήσεως επαγγέλματος αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο ίδιος επέβαλε ως εποπτεύουσα αρχή. Ορισμένες εξ αυτών είναι η περιουσιακή τους κατάσταση, ο ασφαλιστικός τους φορέας και η φορολογική τους κατάσταση (ειδικό καθεστώς, τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Σημειωτέον εδώ ότι το φορολογικό καθεστώς για τους ψαράδες δεν άλλαξε ούτε κατά το ελάχιστο από την πρότερη κατάσταση, όπως αυτή των αγροτών).
Βέβαια ο κρατικοδίαιτος δημητρίου, έχοντας γνώση ότι αυτά μόνο ενώπιων του δικαστή μπορούν να τον στείλουν, χρησιμοποίησε την αφέλεια ή την πρόθυμη ιδιοτέλεια των συνδικαλιστών των σωματείων Μεσολογγίου και Αιτωλικού, οι οποίοι πλέον απαιτούν από τους συναδέλφους τους δικαιολογητικά όπως, εκκαθαριστικό, ΟΓΑ και Ε9 δηλαδή την περιουσιακή τους κατάσταση ώστε να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να εκδώσουν βεβαίωση ασκήσεως επαγγέλματος που είναι χρήσιμη στην ανανέωση της άδειας σκάφους τους. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε ότι ο μόνος που τρίβει τα χέρια του είναι ο κ δημητρίου, μιας και κατάφερε να ενοχοποιήσει τους αδαείς ή πρόθυμους (όπως το βλέπει ο καθείς) συνδικαλισταράδες. Οι οποίοι αρνήθηκαν να ενημερώσουν το σώμα των ψαράδων για τις συμφωνηθείσες αλλαγές, μεταξύ αυτών και του επόπτη αλιείας, όπως επίσης αρνήθηκαν και να ενημερωθούν, για το αξιόποινο της συλλογής προσωπικών δεδομένων, όπως αυτό της φορολογικής δήλωσης, από το ΔΣ του σωματείου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψαράδων (οι πληροφορίες μιλούν για πάνω από 85%) οι οποίοι έχουν σκάφος στο όνομά τους, δεν έχουν ανανεώσει την άδειά τους. Το σχέδιο του δημητρίου για αφανισμό του έμψυχου υλικού της λιμνοθάλασσας επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.

 Θα του το επιτρέψουμε;
Καλούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους του δήμου μας να πάρουν θέση.
Τους καλούμε να καταδικάσουν πρόσωπα και καταστάσεις που οδηγούν σε αφανισμό τους ψαράδες και σε ιδιωτικοποίηση την λιμνοθάλασσα.


Μαθαίνουμε επίσης, ότι συγγενικά πρόσωπα και συνεργάτες του που τον ακολουθούν πιστά στο μεγαλόπνοο σχέδιο αφανισμού της λιμνοθάλασσας και των αλιέων, έχουν μπει σε ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών.
Τους καλούμε να τους απομονώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: