Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Προσοχή στη χρήση του κινητού: Μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Είναι σχεδόν προέκταση των... άνω άκρων και των αυτιών του ανθρώπινου σώματος: το κινητό τηλέφωνο είναι μέρος της καθημερινής επικοινωνίας μας. Τις περισσότερες φορές, δε, χωρίς μέτρο.

Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως η αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία. Συγκεκριμένα, η χρήση του κινητού για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα και σε χρονική έκταση πέντε ετών, ενδέχεται να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου του εγκεφάλου.

Η χρονική διάρκεια των καθημερινών συνομιλιών μας, μέσω του κινητού, είναι ευθεία ταυτόσημες με τους κινδύνους που θα προκληθούν από αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει η εν λόγω μελέτη, πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα κινητά τους για 15 ώρες ανά μήνα (κατά μέσο όρο), είχαν δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλοίωμα και μηνιγγίωμα.

Η μελέτη έγινε από Γάλλους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημοσιεύτηκε στο... επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine.

Για τις ανάγκες της μελέτης χρειάστηκε να γίνει σύγκριση 253 ασθενών που είχαν γλοίωμα και άλλων 194 ασθενών με μηνιγγίωμα και 892 συνομηλίκων τους που ήταν υγιείς. Με βάση αυτή τη σύγκριση προέκυψε και το συμπέρασμα από τη χρήση του κινητού.

Αποδεικνύεται πως όσοι μιλούσαν πάρα πολύ στο κινητό τους και επί σειρά ετών, είχαν 2,89 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλοίωμα και 2,57 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν κινητό. Αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο απ' όλους μιλούσαν για πάνω από 15 ώρες τον μήνα στο κινητό τηλέφωνο επί 2-10 χρόνια (η μέση διάρκεια της αυξημένης χρήσης του κινητού ήταν τα 5 χρόνια).

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι επαγγελματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν, εκ της θέσεώς τους, περισσότερες ώρες τα κινητά τους, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σαφώς, αυτή η μελέτη βρίσκει και πολλούς αρνητές, καθώς δεν έχει διακριβωθεί με τρόπο αδιάσειστο η σχέση κινητού και ανάπτυξης συγκεκριμένων καρκίνων. Εξ ου και η Isabelle Baldi, από τους επιστήμονες που έκαναν τη γαλλική έρευνα, δήλωσε ευθαρσώς: «Η μελέτη μας είναι μέρος της τάσης αυτής, αλλά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν».

Να σημειωθεί ότι το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο προειδοποίησε ότι τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από τα κινητά τηλέφωνα είναι πιθανώς καρκινογόνα.

Πάντως, η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για τους κινδύνους της χρήσης κινητού τηλεφώνου, η Interphone 2010, δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν τακτικά κινητά τηλέφωνα.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια: