Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Το μυστικό της μακροζωίας «κρύβεται» στους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι μικροί αλλά είναι «θαυματουργοί», καθώς τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία μας είναι πάρα πολλά.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, σ' αυτούς «κρύβεται» ένα από τα μυστικά της μακροζωίας, αφού είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ακόρεστα λιπαρά.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «Time», οι ξηροί καρποί «ίσως είναι η τροφή της μακροζωίας».

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ερευνητές από το νοσοκομείο της Βοστόνης Brigham and Women's Hospital και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη γύρω από τη σχέση της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της μακροζωίας.

Οι ξηροί καρποί συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, όπως έδειξαν τα... αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν σε 76.464 γυναίκες και 42.498 άνδρες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο συχνά κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, όπως για παράδειγμα: αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, μακαντέμια, πεκάν, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια.

Όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς στην καθημερινότητά τους εμφάνιζαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιακά επεισόδια και ασθένειες που συνδέονται με το αναπνευστικό.

Όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς επτά ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα είχαν για την ακρίβεια 20% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου έπειτα από τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τους είχαν εντάξει στη διατροφή τους. Ακόμη, έτειναν να είναι πιο λεπτοί και δραστήριοι σωματικά καθώς επίσης και μη καπνιστές.

Η σχέση των ξηρών καρπών με τη μακροζωία είχε αποδειχθεί και από προηγούμενες μελέτες, ωστόσο το ξεχωριστό αυτής της έρευνας, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι το μεγάλο μέγεθος του δείγματος, κάτι που ενισχύει τον ισχυρισμό των επιστημόνων.


(zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια: