Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Οστεοπόρωση: Η οξυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση του βάρους

Μια δόση οξυτοκίνης την ημέρα μπορεί να αναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Endocrinology.



Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας «Valrose» στη Νίκαια της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Δρ Εζ-Ζουμπιρ Αμρι, χορήγησαν 0,1 ή 1 mg/kg οξυτοκίνης σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους, συγκριτικά με ...πειραματόζωα που είχαν κάνει εικονική θεραπεία.

Ενώ οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες είχαν μειωθεί σημαντικά στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε τεχνητή εμμηνόπαυση, οκτώ εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, η οξυτοκίνη εν μέρει κατάφερε να αποκαταστήσει τον αριθμό των οστεοκλαστών και να εξισορροπήσει τον αριθμό των οστεοβλαστών.

Επιπλέον, η οξυτοκίνη προκάλεσε μερική αποκατάσταση της έκφρασης των δεικτών των οστεκλαστών και την πλήρη αποκατάσταση στους δείκτες των οστεοβλαστών.

Η ιστολογική ανάλυση του ενδο-κοιλιακού και υποδόριου λίπους από τα ποντίκια που είχαν πάρει οξυτοκίνη έδειξε ότι, η θεραπεία είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων αντί να περιορίζει το μέγεθος των υπαρχόντων.

Η θεραπεία οξυτοκίνης δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των ποντικιών που είχαν υποβληθεί σε εικονική επέμβαση, ούτε και τον αριθμό των οστεοβλαστών και οστεοκλαστών. Αυτή η ομάδα των πειραματόζωων είχε ξεκινήσει τη θεραπεία με μια ημερήσια δόση οξυτοκίνης ή εικονική αγωγή οκτώ εβδομάδες μετά την εικονική επέμβαση, δηλαδή σε φάση που είχε ήδη εκδηλωθεί η οστεοπενία και η αύξηση της ενδο-κοιλιακής λιπώδους μάζας.


www.health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: