Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Νέα, επαναστατική μέθοδος θα προστατεύει από καρδιακή προσβολή

Μια μέθοδο που φαίνεται ότι θα προστατεύει τον άνθρωπο από την καρδιακή προσβολή, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.



Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, δημιούργησαν ένα τζελ που περιέχει υαλουρονικό οξύ και ενισχύει τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία γίνεται πιο αδύναμη όταν παρουσιάζεται καρδιακό επεισόδιο.

Όπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση ο δρ Francis Spinale, η αριστερή κοιλία είναι η μία από τις τέσσερις κοιλότητες από τις οποίες αποτελείται η καρδιά και παρέχει αίμα με οξυγόνο σε ολόκληρο τον οργανισμό.

«Οι αλλαγές στο σχήμα της είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που εξετάζουν οι γιατροί στους ασθενείς ύστερα από καρδιακή προσβολή. Το στρες που προκαλείται από το... καρδιακό επεισόδιο ενισχύει τη δράση των προβληματικών ενζύμων που καταστρέφουν τον ιστό, ενώ παράλληλα μπλοκάρει τη δραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν τον οργανισμό».

Σύμφωνα με τον δρα Spinale, το αποτέλεσμα είναι να φουσκώνει η αριστερή κοιλία αλλάζοντας σχήμα, γεγονός που οδηγεί στη δομική της κατάρρευση, γι' αυτό η καρδιά χάνει την ικανότητά της να στέλνει αρκετή ποσότητα αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Σε όλη αυτή την κατάσταση βασίστηκε ο τρόπος σκέψης των επιστημόνων για την ανάπτυξη του τζελ, καθώς, όπως αναφέρουν, με την παρασκευή του πέτυχαν μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο παραπάνω είδη ενζύμων, ώστε να αποφεύγονται οι μεταβολές στο σχήμα και τη δομή της αριστερής κοιλίας ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί μόνο σε ενήλικους χοίρους, επειδή η καρδιά τους μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη.


http://www.ygeianews.gr/section/k/content-57

Δεν υπάρχουν σχόλια: