Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Τι θα ισχύσει για όσους διαθέτουν αγροτικά φ/β ή σκάφος παράκτιας αλιείας

Επειδή όπως καταγγείλαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας (εδώ), πρακτικά δεν υφίσταται Εποπτεία Αλιείας, διότι ο σημερινός επόπτης το έριξε στην μπίζνα και τον αμφιλεγόμενο οικοτουρισμό, ώστε να διασφαλίσει το μέλλον συγγενικών του προσώπων, αντιγράφουμε άρθρο από τον αγρότυπο, ο οποίος μιλά για το τι ισχύει από το νέο έτος για βιβλία και παραστατικά.

Τονίζουμε όμως ότι σε καμιά περίπτωση αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τους πλέον ειδικούς, που είναι οι λογιστές και η ίδια η εφορία.
Αντιστεκόμαστε στο σκοπό του επόπτη αλιείας του λεγόμενου βαγγελάκη και στη τελευταία επιδρομή του ενάντια στους ψαράδες, που είναι η απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σκαφών που δουλεύουν εντός της λιμνοθάλασσας. 
Το κάνει αυτό με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού. Την τελευταία στιγμή και παραμονές γιορτών, όταν οι ψαράδες πήγαν να ανανεώσουν τις άδειες των σκαφών τους, χωρίς να έχει λάβει σχετική εντολή και χωρίς να υπάρχει λόγος, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες σκαφών (γαίτες), δικαιολογητικά και έγγραφα πρωτάκουστα στα χρονικά, χωρίς καν προηγούμενη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων (αυτός είναι ο σκοπός της ανάρτησης, αντίλογος για τα δήθεν φορολογικά που ζητά ο επόπτης) . Ώσπου κάποια στιγμή και ο ίδιος κατάλαβε ότι αυτό δεν είναι εφικτό για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και έδωσε παράταση, ώστε οι ψαράδες να του έχουν και τη σχετική υποχρέωση. 

Βέβαια κάποιοι θα αναρωτηθούν, ποιο το όφελος; Φαινομενικά κανένα, για μετατοπίστε όμως λίγο την εικόνα και βάλτε την στο πλαίσιο της αγοροπωλησίας της λιμνοθάλασσας! Μειώνονται με αυτό το νομότυπο χειρισμό οι δικαιούχοι; 

Αυξάνουν τα ποσοστά τους οι μεταπράτες; 

Αδαείς είμαστε και απλά ρωτάμε.

Θα υπάρξουν αποκαλύψεις για όλα τα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες του βαγγελάκη και οι οποίες δίχασαν, κατέστρεψαν ή ακόμη αφάνισαν τους ψαράδες μας και τη λιμνοθάλασσα.
                                                                    Μ.Ε.Π


==============================================================================================================================================================================================================================================================================

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΟ, διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση ασχολούνται και με τη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 100 KW και τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων, για την ένταξή τους, από την 1.1.2014, σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, για τη δραστηριότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, θα κριθούν αυτοτελώς. Ακόμη διευκρινίζεται ότι η απόφαση ΠΟΛ.1320/1998 σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, απαλλάσσονται για τη δραστηριότητά τους αυτή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, εξακολουθεί να ισχύει. Στην ίδια εγκύκλιο παρατίθενται τα παρακάτω παραδείγματα:

Παράδειγμα 1:

Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση ασχολείται και με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, για την οποία τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων, κατά τη χρήση 2013 πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση 9.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 3.500 ευρώ. Από την 1.1.2014 θα συνεχίσει να τηρεί βιβλία μόνο για τη δραστηριότητα της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ δεν υποχρεούται να τηρήσει βιβλία για την αγροτική του εκμετάλλευση.
Παράδειγμα 2:

Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση εκμεταλλεύεται και ένα σκάφος παράκτιας αλιείας μήκους 8 μέτρων, ο οποίος, κατά τη χρήση 2013, πραγματοποίησε από την άσκηση της δραστηριότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης ακαθάριστα έσοδα 7.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 5.500 ευρώ, από 1.1.2014, θα τηρήσει βιβλία μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση, δεδομένου ότι για την εκμετάλλευση του σκάφους απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1320/1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια: