Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Στους τυφλοπόντικες το κλειδί για την θεραπεία του καρκίνου

Επιστήμονες από το Ισραήλ πιστεύουν ότι τα κύτταρα ενός είδους τρωκτικών που δεν εκδηλώνουν ποτέ καρκίνο, μπορεί να κρύβουν το κλειδί για τη θεραπεία του.



Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα μελετούν εδώ και 16 χρόνια τυφλοπόντικες και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κύτταρά τους εκκρίνουν μία ουσία που τους προστατεύει από τη νόσο, η οποία ετησίως κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMC Biology» και όπως δημοσιεύουν Τα Νέα, στα 16 χρόνια της έρευνάς τους ουδέποτε έχουν εντοπίσει καρκινικό όγκο στους τυφλοπόντικες, οι οποίοι ζουν κατά τουλάχιστον 16 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι τα άλλα τρωκτικά.

Ακόμα, δε, και όταν τους εξέθεσαν σε πανίσχυρα καρκινογόνα, ο οργανισμός τους τα εξουδετέρωσε με αποτέλεσμα και πάλι να μην αναπτύξουν καρκίνο - κάτι που δεν συνέβη σε...ποντίκια και κοινούς αρουραίους παρόμοιου σωματικού βάρους που εκτέθηκαν στα ίδια καρκινογόνα.

«Οι τυφλοπόντικες είναι ανθεκτικοί στον σποραδικό καρκίνο, αλλά και στον πειραματικώς προκαλούμενο», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και συνεχίζουν: «Η διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών που επιτρέπουν στους τυφλοπόντικες να επιβιώνουν σε ακραίο περιβάλλον και να διαφεύγουν του καρκίνου, καθώς και να σκοτώνουν τα ομόλογα και ετερόλογα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για να κατανοήσουμε την μοριακή φύση της ανθεκτικότητάς τους στον καρκίνο και να επινοήσουμε νέες αντικαρκινικές στρατηγικές για θεραπεία των ανθρώπων».

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ααρόν Αβίβι, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο, εκτιμούν ότι επειδή οι τυφλοπόντικες ζουν κάτω από τη γη, έχουν αναπτύξει εξελικτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θωρακίζουν την υγεία τους και παρατείνουν τη ζωή τους.

Ο κυριότερος από αυτούς είναι η ικανότητά τους να επιβιώνουν στις απότομες και οξείες μειώσεις στην παροχή οξυγόνου, που συμβαίνουν στο εσωτερικό της γης.

Η υποξία, όπως λέγεται επιστημονικά η μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού, οδηγεί τους ανθρώπους στην πνευμονοπάθεια, την καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, αλλά τους τυφλοπόντικες δεν τους αγγίζει.

«Το γεγονός ότι είναι ανθεκτικοί στην υποξία σχετίζεται με το ότι δεν εκδηλώνουν αρρώστιες καθώς μεγαλώνουν και έτσι άνετα επιζούν επί 20 χρόνια, όταν οι κοινοί αρουραίοι μετά βίας φτάνουν τα 4 χρόνια ζωής», δήλωσε ο δρ Αβίβι.

Και πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να απομονωθούν οι αντικαρκινικές ουσίες των τυφλοπόντικων και να εξακριβωθεί με ποιες ακριβώς ουσίες των καρκινικών κυττάρων αλληλεπιδρούν για να τα εξοντώσουν..


http://www.ygeianews.gr/node/4887

Δεν υπάρχουν σχόλια: