Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Υποβρύχιο όχημα από το ΤΕΙ Μεσολογγίου



Καταρχάς θα πρέπει να συγχαρούμε το ΤΕΙ Μεσολογγίου για αυτή του την καινοτομία.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ειρήσθω εν παρόδω, ότι κάποιες πληροφορίες λένε ότι το χαμένο χρηματοκιβώτιο του πρώην Δήμου Αιτωλικού που εκλάπη εντελώς αναπάντεχα στο κεντρικότερο σημείο του Αιτωλικού, με όλες τις κάμερες παρακολούθησης των γειτονικών καταστημάτων  εν λειτουργία και που μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε  ούτε καν το ποσό που βρίσκονταν εντός του χρηματοκιβωτίου, βρίσκετε πεταγμένο στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της, στο κανάλι.
Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό


                                                                  Μ.Ε.Π

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υποβρύχιο όχημα χειρισμού (ROV), το κόστος του οποίου δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο εργαστήριο υδροβιολογίας και αλιευτικής διαχείρισης του Τμήματος...
Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με στόχο την υποβοήθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη.

Σκοπός της προσπάθειας αυτής, που διήρκησε έξι μήνες και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2012, ήταν ο χρήστης του να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο για την εκτίμηση της βιοποικιλότητας, όσο και για την παρατήρηση ευαίσθητων οικοσυστημάτων (σ.σ.τα υποβρύχια σπήλαια), δήλωσε στο...ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Γιώργος Κατσέλης.

Το ROV πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του συμμετείχαν και οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο τμήμα, Αλέξιος Ράμφος, Ανδρέας Γαζής και Δημήτρης Καρτέρης.

Κατά τον σχεδιασμό του υποβρύχιου οχήματος, τέθηκαν δύο στόχοι που αφορούν την ανθεκτικότητα της κατασκευής και τη χρήση υλικών χαμηλού κόστους, εύκολα διαθέσιμων στην αγορά.

Οι επιδιωκόμενες επιχειρησιακές δυνατότητες του οχήματος ήταν: η δυνατότητα ασφαλούς κατάδυσης μέχρι το βάθος των 30μ. - τελικά μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 100μ. - η δυνατότητα καταγραφής βίντεο σε πραγματικό χρόνο, η παρουσία δύο καμερών και η δυνατότητα νυχτερινών λήψεων.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Κατσέλης, το μέγεθος του ROV που κατασκεύασαν είναι το μικρότερο από τα διαθέσιμα, στην αγορά, ίδιων δυνατοτήτων οχημάτων. Το μικρό μέγεθος και βάρος του οχήματος το καθιστά ιδιαίτερα πρακτικό στη χρήση ακόμα και με μικρά σκάφη. Είναι πολύ εύκολο στο χειρισμό του και δεν απαιτεί την ύπαρξη εξειδικευμένου χρήστη, ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί σε μελέτες χαρτογράφησης πυθμένα, όπου αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο για την επιβεβαίωση του σήματος του ηχοβολιστικού.

Ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει εμπορικά, αλλά σύμφωνα με τον κ. Κατσέλη, η ομάδα είναι έτοιμοι να ανταποκριθεί σε κάθε ζήτηση που θα προκύψει.

enikos.gr
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2231.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: