Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Πόσο επηρεάζουν την υγεία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα;

Σοβαρές βιολογικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στο σώμα η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα,ισχυρίζεται η Γαλλική Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία (ANSES). Πώς όμως επιδρούν στην υγεία και τι βλάβες προκαλούν;



Τα συμπεράσματά της “δεν φανερώνουν κάποια αποδεδειγμένη υγειονομική επίδραση”, όμως “καταδεικνύουν, με περιορισμένα επίπεδα απόδειξης, διάφορες βιολογικές επιδράσεις”. Η μελέτη της ANSES βασίζεται σε πάνω από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε...διεθνές επίπεδο από το 2009.

Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. “Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων”, εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντής εκτίμησης κινδύνων στην ANSES.

Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο (αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα) και την ανδρική γονιμότητα (αλλαγή των κυτταρικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων).

Η υπηρεσία αναφέρει όμως ότι δεν μπόρεσε “να διαπιστώσει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία”.

Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν “έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού”. Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται “ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο”.

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ’ αυτά των κινητών τηλεφώνων, κυρίως των παιδιών και των εντατικών χρηστών



http://www.ygeianews.gr/node/3814

Δεν υπάρχουν σχόλια: