Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αποπληρώνει νωρίτερα και «διώχνει» το ΔΝΤ η Ουγγαρία

Νωρίτερα αποπληρώνει το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ουγγαρία και μάλιστα ζητά από τον οργανισμό να...
κλείσει τα γραφεία του στη Βουδαπέστη.
Οπως αναφέρει το Associated Press, σε επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ουγγαρίας, Γκιόργκι Ματόλκσι, γράφει ότι «ενώ εκτιμά την αξιόλογη υποστήριξη του Ταμείου προς τη χώρα, το δανειακό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί». Συνεπώς, όπως αναφέρει ο Ματόλκσι, το ΔΝΤ «δεν χρειάζεται πλέον να έχει γραφεία στην Ουγγαρία».

Ο Μάτολκσι εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του δανείου της στο ΔΝΤ (περίπου 2,2 δισεκ. ευρώ) πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αν και η προθεσμία γι' αυτό λήγει την 31η Μαρτίου 2014.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του τόνισε πως... δεδομένου ότι ούτως ή άλλως θα έφευγε σύντομα από τη χώρα η αντιπροσωπεία του οργανισμού, τώρα θα συμμορφωθεί με το ουγγρικό αίτημα.
«Καθώς η θητεία της κ.Ιρίνα Ιβασένκο, εκπροσώπου του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη θα έληγε στο τέλος Αυγούστου, το Ταμείο δεν σκοπεύει να την αντικαταστήσει. Το Ταμείο σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ουγγαρία στο πλαίσιο των τακτικών διμερών διαβουλεύσεων, όπως με άλλες χώρες μέλη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
Η Ουγγαρία έλαβε, το 2008, δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει την χρεοκοπία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν επέλεξε να μην ανανεώσει τη συμφωνία το 2010 προκειμένου να αποφύγει στενότερο έλεγχο του ΔΝΤ στην οικονομική πολιτική του.
Στα τέλη, όμως τουυ 2011, ο Ματόλκσι είπε ότι η Ουγγαρία θα αναζητούσε μία «προληπτική» συμφωνία με το Ταμείο όταν το φιορίνι, το εθνικό ουγγρικό νόμισμα, είχε αποδυναμωθεί αρκετά, οι αγορά ομολόγων ήταν ανεπιτυχής και το αξιόχρεο της χώρας ήταν στα πρόθυρα της υποβάθμισης σε «σκουπίδι» από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης.
Αλλά το νέο δάνειο του ΔΝΤ δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η ανακοίνωση της Ουγγαρίας -μετά τους μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν με το Ταμείο- θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως μία πίστωση χρόνου μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και τα ομόλογά της να γίνουν ξανά ελκυστικά στους επενδυτές.



http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8519.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: