Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η εφίδρωση προλαμβάνει το εγκεφαλικό

Σύμφωνα με νέα έρευνα η εφίδρωση αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας
Η εφίδρωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, όμως δεν παύει να αποτελεί μια αναγκαία αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, η εφίδρωση αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας, αφού περιορίζει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ποσοστό που φτάνει το 20%. Η μελέτη, η οποία στηρίχθηκε στην...παρακολούθηση περισσότερων από 27.000 Αμερικανών, ηλικίας 45 ετών και άνω, για ένα διάστημα 5,7 ετών, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται σωματικά είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κάνουν γυμναστική μέτριας ή έντονης έντασης τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Τα ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, δεν ήταν τα ίδια και για τα δύο φύλα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν λιγότερο σαφής για τις γυναίκες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Michelle McDonnell, λέκτορας των Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε: «Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τον διαβήτη. Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο περιορίζεται ο κίνδυνος του εγκεφαλικού με τη μείωση του καπνίσματος ή τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν επιπλέον έρευνες για να εξακριβώσουμε πόσο συμβάλλει η σωματική άσκηση σε αυτή την κατεύθυνση». Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Stroke».

Πηγή: vita.gr
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/07/blog-post_365.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: