Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Καρκίνος του προστάτη: νέα δεδομένα για την επίδραση του σελήνιου

Η μικρή διακύμανση της συγκέντρωσης του σελήνιου στο πλάσμα συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες.

«Η μετα-ανάλυση μας που εξετάζει τη σχέση δόσης – απόκρισης έδειξε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη όταν η διακύμανση σεληνίου πλάσματος του ορού είναι σχετικά μικρού εύρους, πράγμα το οποίο δείχνει ότι υπάρχει ένα βέλτιστο εύρος της πρόσληψης σεληνίου που συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη», δηλώνει στο Reuters Health η Δρ Susan J. Fairweather-Tait – Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς στο Norfolk, Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τους συντάκτες της μελέτης.

Όπως γράφει ο Νικόλαος Μερτζιώτης, χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος και Δ/ντής Κλινικής Επανορθωτικής Ουρολογίας και Χειρουργικής Ανδρολογίας- Νοσοκομείο Μητέρα, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το σελήνιο με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, εξηγεί η Δρ Fairweather-Tait και...οι συνεργάτες της, «αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε τι δόση ή ποιο είναι το ευεργετικό φάσμα της πρόσληψης ή της κατάστασης που σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου.»

Οι ερευνητές εξέτασαν 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 13.254 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 5.007 με καρκίνο του προστάτη. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη μειώνεται με την αύξηση του πλάσματος ή ορού σεληνίου έως 170 ng/mL, αναφέρονται οι συγγραφείς στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Τρεις «υψηλής ποιότητας» μελέτες, που εξέτασαν το σελήνιο και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, έδειξαν ότι ο κίνδυνος μειώθηκε με μια συγκέντρωση μεταξύ 0,85 και 0,94 μg/gr. «Συγκεντρώσεις σεληνίου στον ορό του πλάσματος από 135 ng/mL συνδέονται με μείωση κατά 15% στο συνολικό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και 40% μείωση του κινδύνου για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη», εξήγησε η Δρ. Fairweather-Tait στο Reuters Health μέσω e-mail.

καρκινος του προστατη και θεραπεια«Τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει μία σχήματος U σχέση μεταξύ επιπέδων σεληνίου στον οργανισμό και τη θνησιμότητα του καρκίνου”, πρόσθεσε, “αλλά απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

«Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου πιστεύεται ότι είναι μία κοινή κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, δεδομένης της χαμηλής συγκέντρωσης του ορυκτού στο έδαφος.

«Τώρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (μαλακό) σιτάρι από την Ευρώπη για το ψωμί αυξάνοντας την παραγωγή του και δεν θα χρειάζεται πλέον να εισάγουμε σιτάρι από τον Καναδά (που είναι πολύ υψηλό σε σελήνιο), τότε μία από τις μεγαλύτερες διαιτητικές πηγές σεληνίου (αλεύρι σίτου) που είναι πολύ μειωμένη (και η πρόσληψη σεληνίου έχει πέσει τα τελευταία 20 χρόνια) θα εξισορροπηθεί » είπε η Δρ. Fairweather-Tait.

Κατέληξε λέγοντας: «Το σελήνιο φαίνεται να παίζει ρόλο στην τροποποίηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη (έναρξη και εξέλιξη) και όταν περαιτέρω έρευνες πραγματοποιηθούν για να διευκρινίσουν τη σχέση δόσης -απόκρισης του σελήνιου, μπορεί να έχει θεραπευτικό ρόλο, αλλά προς το παρόν συνιστούμε ότι το σελήνιο επαρκεί από τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό και δεν χρειάζεται κάποιος να λαμβάνει τα συμπληρώματα διατροφής. »



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: