Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Έχετε άσθμα; Μειώστε τα λιπαρά και αυξήστε τις φυτικές ίνες

Όσοι πάσχουν από άσθμα και κάνουν μια διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση της υγείας τους, Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας αυστραλιανής μελέτης… που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Respirology. Τα άτομα με σοβαρής μορφής άσθμα έτρωγαν 5 γραμμάρια περισσότερα λιπαρά καθημερινά και 5 γραμμάρια λιγότερα φυτικές ίνες, συγκριτικά με υγιή άτομα.

Για κάθε 10 γραμμάρια επιπλέον καθημερινής κατανάλωσης λιπαρών, οι πιθανότητες σοβαρού άσθματος αυξάνονταν κατά 48%, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκε ο συνολικός αριθμός των θερμίδων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νιουκαστλ στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Δρ Μπραουιν Μπερθον μελέτησαν 137 άτομα με άσθμα και 65 άτομα χωρίς άσθμα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την διατροφή τους ενώ υποβλήθηκαν και σε αιματολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό.

Φλεγμονή και συμπτώματα...Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν αυξημένη φλεγμονή στους αεραγωγούς, η οποία σχετίζεται με τα συμπτώματα άσθματος. «Η πρόσληψη λιπαρών είναι σημαντική στα άτομα με άσθμα, καθώς είναι προ-φλεγμονώδη και μειώνουν την ανταπόκριση στα βρογχοδιασταλτικά», εξηγεί ο Δρ Μπερθον.

Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών φάνηκε να είναι ωφέλιμη, αφού η μικρή πρόσληψη σχετίστηκε με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αυξημένη φλεγμονή των αεραγωγών στους πάσχοντες από άσθμα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βελτιώσουν την διατροφή τους μειώνοντας τα λιπαρά και αυξάνοντας τις φυτικές ίνες.

Βέβαια η μελέτη αποκαλύπτει απλώς έναν συσχετισμό και όχι μια αιτιολογική σχέση.

Πάντως μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι ωφέλιμη για τους ασθενής με άσθμα, ενώ θα πρέπει να γίνουν και τυχαιοποιημένες έρευνες σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση των παρατηρήσεων αυτών.


healthyliving.gr
http://on-news.gr/2013/06/12/echete-asthma-mioste-ta-lipara-ke-afxiste-tis-fitikes-ines/

Δεν υπάρχουν σχόλια: