Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ 45 – (30200) – ΤΗΛ. 26310-22281 – (FAX 26310-25251)
Αναγνωρίστηκε με την υπ’ αριθ. 346/1955 απόφαση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

                                                                                                                                   Μεσολόγγι 16/5/2013
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ
Η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με την αριθ. 233/5-4-2013 απόφασή της άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.».
Όπως είναι γνωστό η εν λόγω εταιρεία παράγει άριστης ποιότητας πρωτογενές θαλασσινό αλάτι και διαχειρίζεται επτά (7) αλυκές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτής της Πόλης μας. Ειδικότερα οι Αλυκές Μεσολογγίου σηματοδοτούν την δυναμική του κλάδου στην περιοχή μας, προσδιορίζουν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της και δίνουν απασχόληση στους εργαζόμενους της περιοχής. Ταυτόχρονα τα στοιχεία των τελευταίων ετών αποδεικνύουν την κερδοφορία τους και μάλιστα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν επιδοτήσεις από το κράτος ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση τα παραπάνω το Ε.Κ. Μεσολογγίου θεωρεί ότι:
Ø   Η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και το δημόσιο αλλά και οι Δήμοι να κρατήσουν και να διευρύνουν το ποσοστό μετοχών που κατέχουν (συνολικά 75%).
Ø   Η ιδιωτικοποίηση των Αλυκών – που θα επέλθει από την αποχώρηση του κράτους από την μετοχική τους σύνθεση – θα οδηγήσει σε απόλυτο ιδιωτικό μονοπώλιο, με αρνητικές συνέπειες για τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές κοινωνίες.
Ø   Η διαπιστωμένη κερδοφορία της επιχείρησης, αποτελεί κατά την άποψή μας ισχυρό έρεισμα να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Ø   Η ιδιωτικοποίησή τους θα έχει σημαντικές συνέπειες στην ανεργία και απασχόληση στην περιοχή μας.
Στην βάση των παραπάνω, το Ε.Κ. Μεσολογγίου καλεί, όλους τους φορείς της πόλης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της εταιρείας.
Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλογισθούν τις ευθύνες τους απέναντι σ’ αυτόν τον οδοστρωτήρα ξεπουλήματος των πάντων, ακόμη και των φυσικών πόρων της περιοχής μας! Οι Αλυκές ανήκουν στο δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες και όχι στους κάθε λογής τυχάρπαστους κερδοσκόπους. Αγώνας τώρα, για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης! 
 
Το Γραφείου Τύπου του Ε.Κ. Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: