Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Πέθαναν εν ώρα... πειράματος

To Flublok, ένα νέο εμβόλιο για τη γρίπη , είναι τώρα διαθέσιμο, και είναι το πρώτο εμβόλιο που περιέχει γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) πρωτεϊνες που προέρχονται από κύτταρα εντόμων. 
Το Flublok είναι τρισθενές, το οποίο σημαίνει ότι περιέχει πρωτεΐνες GM από τρία διαφορετικά στελέχη γρίπης. Σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα που παρέχονται στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου από τον κατασκευαστή του, την Protein Sciences Corporation ( PSC ), δύο συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δοκιμών του εμβολίου.
Η ασθένεια των νεύρων σύνδρομο Guillain-Barré (GSB) είναι εισηγμένη στο πλάνο ως μια πιθανή παρενέργεια. Οι "Προειδοποιήσεις και οι προφυλάξεις", του τμήματος λογοτεχνίας του εμβολίου, "Αν το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) εμφανιστεί εντός έξι εβδομάδων από την παραλαβή του προηγούμενου εμβολίου κατά της γρίπης, η απόφαση που πρέπει να δωθεί για το Flublock θα πρέπει να βασίζεται σε ... προσεκτική εξέταση των πιθανών οφελών και τους κινδύνους. " Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, πονοκεφάλους, κόπωση, ανοσολογική ανεπάρκεια, ρινόρροια, και μυαλγία.
Η PSC εξηγεί ότι το Flublok παράγεται με εκχύλιση κυττάρων από ένα είδος κάμπιας. Τα κύτταρα στη συνέχεια μεταλλάσονται γενετικά για να παράγουν μεγάλες ποσότητες αιμοσυγκολλητίνης, μια πρωτεΐνη του ιού της γρίπης, που επιτρέπει στον ιό της γρίπης να εισέλθει στο σώμα ταχέως. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε επίσης πρόσφατα ένα νέο εμβόλιο για τη γρίπη γνωστό ως Flucelvax που γίνεται με τη χρήση κυττάρων απο νεφρά σκύλου. Είναι ένα προϊόν της γιγαντιαίας φαρμακευτικής Novartis και όπως το Flublok, το Flucelvax χρηματοδοτείται από, 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χρηματοδοτημένη απο επιχορήγηση που δίνεται από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) στη βιομηχανία του εμβολίου το 2006 για να ανάπτυξει νέες μεθόδους κατασκευής εμβολίων.
Αντί να παράγουν εμβόλια, με τον "παραδοσιακό" τρόπο χρησιμοποιώντας καλλιέργειες αυγών, οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράγουν γρήγορα μεγάλες παρτίδες πρωτεΐνης ιών της γρίπης με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) . Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει τα κέρδη στη βιομηχανία εμβολίων. Υπάρχουν δύο άλλα ΓΤΟ εμβόλια γρίπης σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το Reuters , το ενα παράγεται από τη Novavax , που θα χρησιμοποιήσει "κομμάτια γενετικού υλικού που έχουν παραχθεί σε κύτταρα κάμπιας που μιμούνται έναν ιό της γρίπης".


(atheatignosi)

Δεν υπάρχουν σχόλια: