Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ντομάτες κατά της κατάθλιψης

Όσο περισσότερες ντομάτες καταναλώνουμε τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό...περιοδικό Journal of Affective Disorders.

Μια ομάδα κινέζων και ιαπώνων ειδικών με επικεφαλής τον Dr Kaijun Niu από το Πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας θέλησαν να διερευνήσουν τη δράση του λυκοπένιου (βασικού αντιοξειδωτικού της ντομάτας) σε σχέση με την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τις συνήθειες διατροφής και τους ιατρικούς φακέλους που αφορούν την ψυχική υγεία χιλίων ιαπώνων ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που τρώνε ντομάτες δυο με έξι φορές την εβδομάδα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που τις κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Μάλιστα η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 52%.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος στην ψυχική υγεία από την κατανάλωση άλλων λαχανικών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί να έχει ευεργετική δράση στην πρόληψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: