Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Σε λουκέτο οδηγούν το νοσοκομείο Μεσολογγίου

Το άρθρο είναι από την εφημερίδα Συνείδηση

Δεν εγκρίθηκαν οι καθιερωμένες και απολύτως αναμενόμενες υπερβάσεις προϋπολογισμού, …με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Μεσολογγίου να οδεύει σε αναστολή της λειτουργίας του. Οι ελλείψεις υλικών, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθιστούν ήδη επικίνδυνη για τους ασθενείς τη λειτουργία του

Πέρα απ’ τα όριά του φαίνεται πως λειτουργεί το νοσοκομείο «ΧατζηΚώστα» στο Μεσολόγγι, με τον κίνδυνο αναστολής του να είναι πλέον ορατός. Κι αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποια υπερβολή, εκφραζόμενη απ’ το Σωματείο Εργαζομένων ή άλλους φορείς που αγωνιούν για το μέλλον του Ιδρύματος, αλλά για μια δύσκολη πραγματικότητα, απ’ την οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει τελικά να ξεφύγει το νοσοκομείο, στα πολλά και σημαντικά προβλήματα του οποίου, ήρθε τώρα να προστεθεί και η μη έγκριση της β΄ τροποποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Οι αυτού του είδους τροποποιήσεις αποτελούν πάγια τακτική. Με δεδομένο μάλιστα τον ούτως ή άλλως λιτό προϋπολογισμό, ήταν εξ αρχής γνωστό ότι θα υπάρξουνυπερβάσεις σε διάφορους κωδικούς, προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του νοσοκομείου και να καταστεί δυνατή η ανταπόκριση στο ρόλο του έναντι των πολιτών. Αυτό συμβαίνει άλλωστε στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) νοσοκομεία της χώρας, αυτό συνέβαινε και κατά τα παρελθόντα έτη στο του Μεσολογγίου. Η τελική απάντηση όμως στο σχετικό αίτημα, όπως προκύπτει και απ’ το έγγραφο που εξασφάλισε η «Συνείδηση» και που δημοσιεύουμε δίπλα, ήταν αρνητική! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η 6η ΥΠΕ αρχικά (και προφορικά) ενέκρινε την τροποποίηση, το Υπ. Υγείας όμως είχε διαφορετική άποψη και εν τέλει απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο «καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να εγκριθεί». Η αρνητική αυτή απάντηση, όμως, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συνέχιση λειτουργίας του νοσοκομείου.
Σε έκτακτη, μάλιστα, συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Νοσοκομείου, προχθές Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, και αφού συζητήθηκαν τα καθέκαστα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Νικόλαος Μαρκαντώνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο λειτουργεί επικινδύνως για τους ασθενείς, λόγω έλλειψης αναγκαίου υλικού.
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, οι ελλείψεις είναι πλέον… τραγικές. Εκτείνονται δε σε όλο το φάσμα του νοσοκομείου. Το Σωματείο συναντήθηκε ήδη με τον αναπληρωτή διοικητή κ. Πεφάνη, ενώ θα επιδιώξει εντός των ημερών συνάντηση και με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, προκειμένου να της εκθέσει την όλη κατάσταση και να επισημάνει τους πραγματικούς κινδύνους που απορρέουν απ’ τη μη έγκριση των υπερβάσεων προϋπολογισμού.
Τα τεχνικής φύσεως ζητήματα, για το αν δικαιολογούνται ή όχι αυτές οι υπερβάσεις, αν καλώς έγιναν ή όχι, τα αφήνουμε στην κρίση του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Εκείνο που για ‘μας έχει σημασία είναι το αν όντως υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς (πράγμα που επιβάλει την άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα) και το αν όντως το νοσοκομείο βρίσκεται προ της αναστολής λειτουργίας του.
Αν πράγματι το νοσοκομείο «ΧατζηΚώστα» λειτουργεί επικίνδυνα για τους ασθενείς, η παρέμβαση του Εισαγγελέα θα πρέπει να είναι άμεση. Τα υπόλοιπα, θα τα βρουν οι υπηρεσίες






Δεν υπάρχουν σχόλια: