Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Ν.Π.Ι.Δ. ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ
ΕΛΕΥΘ. ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ 45 – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΤΗΛ. & FAX: 2631051693
Α.Φ.Μ. 997483366 – ΔΟΥ: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ι.Π. Μεσολογγίου, 5/11/2012
                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ              Αρ. πρωτ.: 72 


Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε μια μεθοδευμένη και στοχευμένη κίνηση της δημοτικής αρχής που σκοπό έχει να αλλοιώσει, να εκφυλίσει, να συκοφαντήσει την εργασία, την προσφορά και τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Οι υπάλληλοι του Δήμου έχουν υπερβάλει εαυτόν, έχουν δώσει πραγματική κατάθεση ψυχής, έχουν εργαστεί υπερωριακά (απλήρωτοι όμως) έχουν εργαστεί πολλές φορές εις βάρος του ποιοτικού και ποσοτικού χρόνου της οικογένειά τους. Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στο πέτρινο κτήριο εν έτει 2012, όπου οι κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Πολλές νέες αρμοδιότητες προς εκπλήρωση χωρίς την απαιτούμενη συμπαράσταση από τους αιρετούς και πολλά άλλα. Δυστυχώς κανένας αιρετός δεν έχει ενημερώσει τους δημότες, κανένας αιρετός δεν έχει αποδώσει τα εύσημα. Δυστυχώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η μετάθεση των ευθυνών και η προσωπική προβολή.
Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια... μεμονωμένα περιστατικά, που μπορεί να έχουν δημιουργήσει προβλήματα αλλά αυτό με καλή και αγαστή συνεργασία μπορεί να ξεπεραστούν.
Προωθείται εντέχνως και σιωπηλώς από τη δημοτική αρχή η ένταξη του Δήμου στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Πρόγραμμα που θα φέρει μια δημοσιονομική πειθαρχία που θα μεταφραστεί:
σε στραγγαλισμό, μακροπρόθεσμα, της τοπικής αγοράς,
μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων,
διοίκηση του δήμου όχι από εκλεγμένους άρχοντες, αλλά από μία «τρόικα»
Τέλος να μην ξεχνάμε ότι τώρα που δεν διοικούμαστε από «τρίτους» πόσες υπηρεσίες έχουν φύγει από τη πόλη μας και έχουν κατευθυνθεί στο Αγρίνιο ή σε άλλες πόλεις.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ όταν δεν θα υπάρχει ουσιαστική αρμοδιότητα για τα δημοσιονομικά του δήμου;
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ όταν δεν θα υπάρχει ουσιαστική διοίκηση του δήμου από τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες, αλλά από μια κεντρική κατευθυνόμενη διοίκηση;
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ όταν οι υπηρεσίες του Δήμου χάσουν το κοινωνικό χαρακτήρα τους;
Όσον αφορά την «κακή νοοτροπία» των υπαλλήλων, που σύμφωνα με το κ. αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, απ’ αυτή απορρέουν όλα τα κακά του Δήμου, του υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν συμβουλάτορες των αιρετών, εντός και εκτός δήμου, που δεν έχουν εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου και επιβάλουν τις «γνώσεις» τους, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια, σε βάρος των υπαλλήλων του δήμου και των υπηρεσιών που προσφέρονται στο δημότη. Υπάρχουν αιρετοί οι οποίοι δεν έχουν ζητήσει ποτέ ή δεν έχουν ακούσει ποτέ ή έχουν παρακάμψει την γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων.
Υπάρχουν αιρετοί οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν άφαντοι και είχαν αφήσει άλλους να κάνουν την δουλεία τους και ξαφνικά λίγο πριν λήξη η θητεία τους θυμήθηκαν κάνοντάς παραινέσεις, αλλά δυστυχώς και πάλι όχι έχοντας στο μυαλό τους την σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά την προσωπική τους προβολή.
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, ο Δήμος διαθέτει περίπου 48 υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 28 υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης, 105 υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 81 υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δεν έχει γίνει όμως ποτέ ανακατανομή προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τμήματος. Ποτέ δεν έγινε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του κάθε τμήματος, σύμφωνα με τις ικανότητες του κάθε υπαλλήλου και τις ανάγκες του κάθε τμήματος. Ελάχιστοι υπάλληλοι από τις Δημοτικές Ενότητες πλαισίωσαν τμήματα του Καποδιστριακού Δήμου Μεσολογγίου, οι υπηρεσίες του οποίου σχεδόν στο σύνολό τους, ειδικά όσον αφορά τις Διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν με τους ίδιους υπαλλήλους όπως και πριν τον Καλλικράτη, με τεράστιο όγκο δουλειάς. Ελάχιστες μετακινήσεις προς την έδρα του Δήμου. Έχουν γίνει πολλές προτάσεις από τα αρμόδια τμήματα που καμία δυστυχώς δεν έχει εισακουστεί.
Όσον αφορά τα οικονομικά του δήμου πράγματι δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του. Οι υπάλληλοι από την πλευρά τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, τα εκτός έδρας έχουν περιοριστεί, οι μισθοί έχουν καταποντιστεί και παρόλα αυτά αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες πορευόμαστε όλοι και με τα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη» έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα τους και γενικά τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας τους. Για την οικονομική διαχείριση του Δήμου από τους αιρετούς δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά τελικά καλούνται να πληρώσουν το αντίτιμο. Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, τη μειωμένη εισροή κρατικών πόρων που λαμβάνει αλλά δεν αναγνωρίζουν τη λάθος κατεύθυνση που πολλές φορές έχει η διαχείριση.
Με την συνεργασία αιρετών και υπαλλήλων μπορούν να τακτοποιηθούν τα οικονομικά του δήμου. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουμε ζητήσει να υπάρχει μέλος του σωματείου κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Ο Ρόλος μας δεν είναι ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, είναι να στεκόμαστε δίπλα στους αιρετούς, αρωγοί στο έργο τους και όχι απέναντί τους. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι υπάλληλοι έχουν γίνει επαγγελματίες και έχουν ξεφύγει από τη λογική του παρελθόντος με αυλές και κύκλους στην αιρετή διοίκηση.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να διαλυθεί ούτε η ζωή μας, ούτε ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Δήμων. Θα αγωνιστούμε για μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικά δομημένη στην υπηρεσία του δημότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: