Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τσίπρας: Η ΤτΕ μετέτρεψε καταθέσεις σε ομόλογα πριν τα «κουρέψει»

Επερώτηση προς τον Λουκά Παπαδήμο κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις καταγγελίες του ΤΕΕ, του ογκολογικού νοσοκομείου Αγιοι Ανάργυροι και πολλά πανεπιστήμια. Οπως αναφέρει στο σχετικό κείμενο, «ΝΠΠΔ, όπως το ΤΕΕ, το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η Σύνοδος Πρυτάνεων ... χωρίς τη βούλησή τους, εν αγνοία τους και πλήττοντας την ταμειακή επάρκειά τους για την κάλυψη τακτικών δαπανών, η Τράπεζα της Ελλάδος, μετέφερε, μέσα στο 2012, διαθέσιμα κεφάλαιά τους στο κοινό κεφάλαιο του νόμου 2469/14/3/1997 (ΦΕΚ 38/Α'), τα επένδυσε σε...ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και, στη συνέχεια, τα "κούρεψε"».

Ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι οι ζημίες τους από αυτή την κίνηση της ΤτΕ ήταν μεγάλες: το κατατεθειμένο κεφάλαιο του ΤΕΕ, από 2,8 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε μόλις 850 χιλιάδες ευρώ, τα διαθέσιμα του «Άγιοι Ανάργυροι» από 1,9 εκατ. ευρώ μειώθηκαν σε 575 χιλιάδες, ενώ τα κεφάλαια των Πανεπιστημίων είναι πλέον τόσο λίγα, σύμφωνα με τη Συνόδο των Πρυτάνεων, ώστε να απειλείται με αναστολή η λειτουργία τους.

Ο νόμος με τον οποίο έγινε η κίνηση αυτή από την ΤτΕ, υπενθυμίζει ο κ.Τσίπρας, (2469/14.3.1997 - ΦΕΚ 38/Α') «με σαφήνεια προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, "με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων" (άρθρο 15, παρά. 11, εδάφιο ζ)».


Ετσι, ρωτά τον Λουκά Παπαδήμο γιατί «θυσιάστηκαν» τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, αλλά και γιατί ρευστά διαθέσιμα επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους, αντί να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια τα οποία εξαιρέθηκαν από το κούρεμα μαζί με τέσσερις σειρές διεθνών ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο.


Τέλος, ζητά να μάθει πώς θα αποκατασταθεί η παραπάνω ζημία για τα ΝΠΔΔ που εθίγησαν.


Από το fimotro
http://greki-gr.blogspot.com/2012/03/blog-post_5008.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: