Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κρυφό λογισμικό στα smartphones «παρακολουθεί» κάθε μας δραστηριότητα!

Μεγάλο θόρυβο στο διαδίκτυο και τα ξένα media έχει προκαλέσει η πρόσφατη, συγκλονιστική ανακάλυψη ενός ερευνητή ασφαλείας, ο οποίος δημοσίευσε στο Youtube ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει με λεπτομερή τρόπο ένα κρυφό λογισμικό που είναι εγκατεστημένο σε smarphones και καταγράφει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών.

Στο βίντεο των 17 λεπτών, o Trevor Eckhart δείχνει πώς το λογισμικό αυτό, πιο γνωστό ως Carrier IQ, καταγράφει κάθε μήνυμα που στέλνουμε, κάθε......αναζήτηση στο Google και κάθε τηλεφωνικό αριθμό που πληκτρολογούμε στο smartphone μας!

Το λογισμικό είναι δύνατο να απενεργοποιηθεί από τον χρήστη, και ο ίδιος ο Eckhart το αποκάλεσε ''rootkit'', όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τους μηχανισμούς και τεχνικές όπου κακόβουλα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων ιών, spyware και trojans, προσπαθούν να κρυφτούν από προγράμματα προστασίας από ιούς και spyware...

Η εφαρμογή - η οποία στο HTC smartphone του Eckhart εμφανίζεται με την ονομασία HTC IQ Agent - καταγράφει επίσης τα URL από τις διευθύνσεις που ξεκινούν από ''https'', τις ασφαλείς δηλαδή τοποθεσίες.

Η εταιρεία Carrier IQ δεν απάντησε επισήμως, αλλά σχολίασε το θέμα στο wired.com, σημειώνοντας σχετικά πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται για τη ''συλλογή πληροφοριών από τη συσκευή που βοηθούν στο να κατανοήσει κάποιος την εμπειρία του χρήστη και να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε περιπτώσεις όπου π.χ. μία τηλεφωνική κλήση διακόπτεται, η ποιότητα του σήματος είναι φτωχή, οι εφαρμογές κρασάρουν ή η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν είναι ικανοποιητική''.

Δείτε το βίντεο με την ανακάλυψη του ερευνητή:




www.mediagate.gr
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/12/smartphones.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: